Kruche tartaletki z kremem budyniowym,
konfiturą malinową i owocami
Składniki tartaletki :
- 300g mąki,
- 200g masła,
- 1 żółtko,
- 100g cukru pudru.
Przygotowanie tartaletek :
Mąkę i cukier puder przesiej na stolnicę. Dodaj pokrojone masło. Wrzuć żółtko.
Szybko połącz ze sobą składniki. Ciasto owiń w folię i Włóż do lodówki na 40minut.
Rozwałkuj ciasto na oproszonej stolnicy. Wytnij koła i ciasto przełóż do foremek.
Dół nakłuj widelcem. Foremki włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15minut.
Składniki masa budyniowa :
- 500ml mleka,
- 1 budyń waniliowy,
- 4-5 łyżek cukru,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 100g masła.
Przygotowanie masy budyniowej :
Do rondelka wlej 300ml mleka. Dodaj masło i wsyp cukier.
Zagotuj całość. Pozostałą cześć mleka wlej do szklanki.
Wsyp budyń i mąkę. Dokładnie wymieszaj. Do gotującego się mleka wlej mieszankę z budyniem.
Mieszaj przez cały czas aż budyń nie zgęstnieje.
Pozostałe składniki :
- ulubione owoce - u nas: truskawki, winogron, kiwi,
- ulubiona posypka - u nas : kokos, proso ekspandowane,
- konfitura malinowa.
Przygotowanie :
W każdej tartaretce rozsmaruj konfiturę. Ułóż porcję budyniu. Udekoruj ulubionymi owocami i posyp posypką.
Ależ one piękne! :)
OdpowiedzUsuń