Pomidorowo-paprykowy sos do pizzy
Składniki :
- 1 cebula,
- 1 czerwona papryka,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 puszka pomidorów lub 6 świeżych pomidorów ( najlepiej podłużnych),
- 1 łyżeczka oregano,
- 1 łyżeczka bazylii,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie :
Cebulę i czosnek obierz i drobno pokrój. Paprykę przekrój na pół, wytnij nasiona i drobno pokrój. W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę, czosnek i papryczkę. Dodaj pomidory z zalewą i rozdrobnij łyżką. Gotuj na wolnym ogniu 20-25 minut. Zioła dodaj do smaku. Sos rozsmaruj na rozwałkowanym spodzie do pizzy.
Jeśli używasz świeżych pomidorów wcześniej sparz gorącą wodę i ściągnij skórkę. Pokrój w drobną kostkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz