Gnocchi ze szpinakiem
Składniki gnocchi :
- 1 kg ziemniaków,
- 100g - 150g mąki,
- 1 jajko,
- sól.
Przygotowanie gnocchi :
Ziemniaki umyj, oczyść ale nie obieraj. Gotuj
w osolonej wodzie przez 30-35 minut w zależności od wielkości
ziemniaków. Ziemniaki odcedź i obierz ze skórki. Jeszcze ciepłe
ziemniaki zetrzyj praską do ziemniaków. Dodaj mąkę, sól i zrób dołek w
cieście, wlej roztrzepane jajko. Szybko wyrób ciasto. Uformuj niewielkie
kluseczki i za pomocą widelca odciśnij wgłębienia. Gotuj w osolonym
wrzątku 4-5 minut.
Składniki sos szpinakowy :
- 200g mrożonego rozdrobnionego szpinaku,
- 1 cebula,
- 2-3 zabki czosnki,
- olej do smażenia,
- 2 łyżki serka mascarpone,
- 0,5 szklanki bulionu
- sól,
- pieprz.
Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Posmaż chwilę. Dodaj szpinak. Smaż chwilę co jakiś czas mieszając. Wlej bulion i dodaj serek. Duś parę minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Gnocchi podawaj ze wcześniej przygotowanym szpinakiem.