Kluski z jarmużem i serkiem
Składniki kluski :
- 1 kg ugotowanych ziemniaków, ( mogą być z poprzedniego dnia )
- 2 jajka,
- mąka ziemniaczana,
- sól.
Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Włóż do miski i wygładź. Podziel masę na 4 części. Jedną wyciągnij i w jej miejsce wsyp mąkę tak aby była równo z ziemniakami. Włóż ponownie wyciągniętą cześć ziemniaków. Wbij jajka i wyrób jednolitą masę.
Składniki nadzienie :
- 400g świeżego jarmużu,
- 200g kremowego serka,
- pieprz,
- sól.
Jarmuż dokładnie umyj. Jarmuż ugotuj w osolonym wrzątku 4-5 minut. Odcedź i osusz ręcznikiem papierowym. Jarmuż drobno posiekaj i przełóż do miski. Dodaj serki i dokładnie wymieszaj.
Ciasto podziel na mniejsze części. Na dłoni uformuj niewielki placuszek na środku ułóż farsz i zawiń w kluseczkę. Gotuj w osolonym wrzątku około 5 minut.
Wow! Ale to musi być dobre!
OdpowiedzUsuńnadzienie powalające. A mam właśnie jarmuż w lodówce, hm... ;)
OdpowiedzUsuńgenialne! zadanie na weekend;) klusek sto lat nie robiłam
OdpowiedzUsuńOstatnio jestem zakochana w jarmuży <3 muszę wypróbować w takiej postaci
OdpowiedzUsuńZrobilam wyszly super!!! Nigdy bym nie pomyslala,ze tak mozna wykorzystac jarmuz.Dziekuje za przepis.
OdpowiedzUsuńOd jakiegoś czasu Mąż męczy mnie o coś z jarmużem, zapisałam przepis, może się zmobilizuję :)
OdpowiedzUsuń