Karnawałowe kokardki
Składniki :
- 250g mąki,
- 4 żółtka,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 3 łyżki kwaśnej śmietany,
- 2 łyżki masła,
- 1/2 kieliszka wódki,
- szczypta soli,
- olej do smażenia,
- cukier puder do posypania.
Na stolnicę wysyp mąkę. Do dużego kuka wlej śmietanę, wódkę dodaj sól i żółtka. Wymieszaj składniki. Wlej wszystko do mąki i wyrób gładkie ciasto. Przez kilka minut bij ciastem o stolnicę. Zawiń w folię i odstaw na 10minut. Rozwałkuj ciasto bardzo cienko i przy pomocy noża wytnij prostokąty. Ściśnij palcami na środku kwadracika tworząc kokardkę. Faworki smaż na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu. Połóż na ręczniku papierowym i posyp cukrem pudrem.
Smak dzieciństwa, choć w nieco ciekawszej formie (kształcie) :)
OdpowiedzUsuń