Paszteciki z mięsem
Składniki ciasto :
- 600g mąki ,
- 1 szklanka ciepłego mleka,
- sól,
- 1 łyżka cukru,
- 2 jajka,
- 30g świeżych drożdży,
- 50g miękkiego masła,
- masło do posmarowania pasztecików.
- 75 dag gotowanego mięsa , ( np. karczku bez kości )
- 1 jajko,
- 2 cebule,
- 2 łyżki tłuszczu,
- sól,
- pieprz,
- tymianek,
- lubczyk.
Do miski wlej 1/3 szklanki ciepłego mleka. Dodaj pokruszone drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki. Zostaw zaczyn do wyrośnięcia. Pozostałe mleko podgrzej i wrzuć masło, tak aby się rozpuściło. Na stolnicę wysyp mąkę. Zrób wgłębienie. Wlej zaczyn, mleko z masłem, rozbełtane jajka i wsyp sól. Wyrób ciasto, tak aby było elastyczne. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
Mięso zmiel. Dodaj podsmażoną na tłuszczu cebulę, jajko i przyprawy. Wymieszaj dokładnie składniki.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na stolnicy posypanej mąką. ( Najlepiej na kształt prostokąta) Podziel na 2 części. Na każdym prostokącie ułóż wzdłuż pasek farszu mięsnego. Zwiń i końce ze sobą zlep. Podziel na mniejsze kawałki i posmaruj każdy rozpuszczonym masłem. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
Idealny dodatek do barszczu czerwonego. Na zdjęciu chyba sezam widzę, dobrze, że w przepisie go nie ma, bo nie przepadam :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie pasowałyby do barszczu, który uwielbiam :) PS. Mega fotka! Aż mam ochotę włożyć rękę do monitora i poczęstować się jednym pasztecikiem :)
OdpowiedzUsuń