Kotlety jajeczne z brokułami
Składniki :
- 10 jajek,
- 1 świeży brokuł,
- cebulka zielona,
- 2 łyżeczki chrzanu,
- sól,
- pieprz,
- tłuszcz do smażenia ( użyłam klarowane masło ),
- 1 mała bułka namoczona w mleku,
- bułka tarta,
Przygotowanie:
Brokuły pokrój na małe różyczki. Przełóż do wrzątku i gotuj 2 minuty. Brokuły przełóż do sitka i zalej zimną wodą. Ugotuj
na twardo 8 jajek. Ostudzone
jajka zetrzyj na tarce o najmniejszych oczkach , dodaj surowe jajka,brkuły , pokrojoną zieloną cebulkę, chrzanoraz namoczoną bułkę.
Dopraw solą i pieprzem. Delikatnie wymieszaj tak aby powstała masa.
Formuj kotleciki, obtocz w bułce tartej i smaż na złoty kolor.
takie kotleciki to moge jesc codziennie :)
OdpowiedzUsuńCzegoś takiego szukałem :)
OdpowiedzUsuńSuper zestawienie. Wypróbuję, pozdrawiam http://zyciecudem.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńjestem fanką bezmięsnych kotletów, na pewno wypróbuję!
OdpowiedzUsuńIle kotlecików średniej wielkości wychodzi z tego przepisu? Powiedzmy, takiej jak na zdjęciu :-)
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie,
UsuńOkoło 6 kotlecików.
Pozdrawiam !