Kotleciki ziemniaczane z mięsnym farszem
Składniki :
- 1 kg ugotowanych ziemniaków,
- 2 jajka,
- mąka ziemniaczana,
- sól.
Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. Włóż do miski i wygładź. Podziel masę na 3 części. Jedną wyciągnij i w jej miejsce wsyp mąkę tak aby była równo z ziemniakami. Wbij jajka i wyrób jednolitą masę.
Składniki nadzienie :
- 300 g karczku bez kości,
- 3 marchewki,
- 2 pietruszki,
- 1/2 małego selera,
- 2 cebule,
- 2 łyżki oleju,
- 3 ząbki czosnku,
- pieprz,
- sól,
- 1 łyżeczka papryki chilli w płatkach,
- liść laurowy,
- ziele angielskie.
Przygotowanie
nadzienia :
Dodatkowe składniki :
- 2 rozbełtane jajka,
- bułka tarta,
- olej.
Na dłoni uformuj niewielki placuszek z masy ziemniaczanej. Na środku ułóż farsz łyżkę farszu mięsnego. Zlep ze sobą boki tworząc placuszka. Obtocz w rozbełtanym jajku a następnie w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Kotleciki wyglądają bardzo apetycznie i chętnie bym zrobiła ale nie do końca rozumiem przepis. Co zrobić z wyciągniętą częścią przeciśniętych ziemniaków? Dołożyć do masy po dodaniu mąki czy tej części już się nie wykorzystuje?
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie Magdo,
UsuńProszę dołóż odstawioną cześć ziemniaków do składników :)
Pozdrawiam, Ewelina
Dzięki za odpowiedź :) Kotleciki wyglądają pięknie, niedługo na pewno zrobię :)
UsuńMuszę koniecznie wypróbować przepis, bo kotleciki wyglądają naprawdę pysznie! :)
OdpowiedzUsuń