Makaron z chrzanowymi pulpecikami
Składniki :
- makaron pióra,
- 400g mięsa wieprzowego, ( u mnie z szynki )
- sól,
- pieprz,
- 2 - 3 łyżeczki startego chrzanu,
- 1/2 bułki namoczonej w mleku,
- 1 cebula, ( do mięsa )
- 4-5 szt pomidorów,
- 1 cebula, ( do sosu )
- 1 1/2 szklanki bulionu,
- olej do smażenia,
- parmezan do posypania.
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Mięso potnij na mniejsze kawałki i zmiel razem z cebulą i odciśniętą bułką. Dodaj chrzan, sól i pieprz. Dokładnie wyrób masę. Uformuj niewielkie kuleczki i smaż na rozgrzanej patelni z każdej strony na złoty kolor. Pulpeciki przełóż na talerz. Cebule i pomidory pokrój na drobne kawałki i przełóż na gorącą patelnię. Smaż parę minut co jakiś czas mieszając. Wlej bulion i duś. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wrzuć do sosu pulpeciki i dokładnie wymieszaj składniki.
Do sosu wsyp wcześniej ugotowany makaron i połącz składniki razem. Całość posyp startym parmezanem.
Witam,
OdpowiedzUsuńbardzo miło było poznać autorkę Anyżkowo i wziąć udział we wspólnych warsztatach.Od czasu do czasu wpadam tutaj i zawsze jestem zachwycona apetycznymi zdjęciami.
Zapraszam do mnie na relację http://www.josia.pl/2014/03/dietetyczne-rewolucje-z-oleofarm-i.html
Mam nadzieję, że to dopiero początek kulinarnych wydarzeń w naszym regionie.
Pozdrawiam!
Zrobię, zrobię.. Zrobiłam się głodna :>
OdpowiedzUsuńczekamynacud.blog.pl