Bananowe ciasto
bez pieczenia
Składniki :
(Forma 22 cmx22 cm)
(Forma 22 cmx22 cm)
- 5 dużych bananów ( do masy ),
- 1 banan ( na górę ciasta ),
- 2 galaretki brzoskwiniowe,
- 1 galaretka malinowa,
- 2 łyżki masła,
- 0,5 szklanki wody,
- biszkopty,
- sok z 1/2 cytryny,
- sok z 1 pomarańczy.
Formę wyłóż folią spożywczą. Biszkopty zamocz w soku pomarańczowym i ułóż na dnie formy obok siebie. Banany obierz ze skórki i potnij na mniejsze kawałki.Wlej sok z cytryny. Blenderem zmiksuj na gładki mus. Do rondelka wlej wodę i wrzuć masło. Zagotuj całość. Ściągnij z ognia i wsyp galaretki brzoskwiniowe. Dokładnie wymieszaj aż galaretki się rozpuszczą. Wlej galaretki do musu bananowego i wymieszaj. Przelej masę do formy wyłożonej biszkoptami. Włóż do lodówki aż masa zastygnie. Malinową galaretką przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Banana pokrój i ułóż na zastygniętej masie bananowej. Wlej ostudzoną galaretkę i ponownie włóż do lodówki.
Inspiracja : Bananowy song
wygląda pysznie:) a jaka duża foremka?
OdpowiedzUsuń22cm x 22 cm :)
Usuńjuż widzę :)
OdpowiedzUsuńoo, ciasta bez pieczenia to to co lubię;)
OdpowiedzUsuńja również :) Są banalne do przygotowania :)
UsuńPodoba mi się Twój blog nominowałam go do Liebster Blog. Po szczegóły zapraszam do mnie na mojepasje-mojswiat.blogspot.com Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńBardzo smakowite ciacho! :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto i to bez pieczenia. Pomysłowe :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Dziękuje pięknie :)
UsuńBanany to jest to !
OdpowiedzUsuńJakie ładne! Pomysłowe :)
OdpowiedzUsuńNa pewno jest lekkie i bardzo pyszne. Fajny pomysł:)
OdpowiedzUsuńLubię banany. Na pewno by mi zasmakowało to ciasto :)
OdpowiedzUsuńczy masa bananowa lub banany pod galaretka robią się ciemne?
OdpowiedzUsuńnie, wystarczy trochę z soku z cytryny :)
Usuńdzięki za odpowiedź :) chodzi o to, że chciałabym zrobić to ciasto jednego dnia, a podać na następny. trochę się obawiam, ale chyba spróbuję ;)
Usuńproszę się nie obawiać. Ciasto powinno odleżeć swoje w lodówce żeby całkowicie stężało.
UsuńJa również przygotowywałam dzień wcześniej i nie zrobiło się ciemniejsze.
Życzę smacznego !
Właśnie je robię:) wygląda pysznie :)
Usuń