Idealne rogaliki
Pyszne drożdżowe rogaliki.
Świetny podwieczorek dla małych urwisów.
Składniki : 110g masła, 1/2 szklanki cukru, 2 jajka, 2 opakowania suszonych drożdży, 1 łyżeczka soli,2 szklanki mleka, 5,5-6 szklanek mąki, nutella, 1 jajko do posmarowania.
Przygotowanie : Do rondelka wlej mleko i dodaj pokrojone masło. Pogrzej tak aby masło się roztopiło ale mleko nie było gorące. Do miski wsyp mąkę, suche drożdże, sól i cukier. Wymieszaj i wlej mleko z masłem. Połącz składniki. Wbij jajka i wyrób gładkie ciasto. Uformuj kulę, przykryj ściereczką. Odstaw na 60 minut. Ciasto podziel na 6 części. Każdą cześć rozwałkuj na koło, podziel na 8 części.
Na każdą szerszą cześć trójkąta połóż łyżeczkę nutelli i zawiń tak aby powstał rogalik. Posmaruj rozbełtanym jajkiem. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Robiłem kiedyś takie rogaliki tylko z serem, znikały ekspresowo :) Ale z tego co pamiętam to piekły się jakoś super szybko, bo nie raz zdążyłem się zagapić i trochę za mocno je "przyrumienić" ;)
OdpowiedzUsuńPiękne, jak malowane!
OdpowiedzUsuńAmorku, są jak z obrazka, jak z książki kucharskiej, takie śliczne ;]
OdpowiedzUsuńDziękuje serdecznie :)
Usuńwyglądają pięknie!A ile mleka?
OdpowiedzUsuńGosia
Przepraszam, juz uzupełniam
UsuńWida efekty pisania po nocach :P
Naprawdę wyglądają IDEALNIE!
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńPolecam spróbować :)
Jakie równiuteńkie :) Uwielbiam rogaliki w każdej wersji, to smak mojego dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda super ale - ile tego mleka?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Lidia
O WOW !!
OdpowiedzUsuńWyglądają przepięknie :)
OdpowiedzUsuńJa robiłam zazwyczaj z konfiturą, ale z nutellą muszą być równie pyszne ;)
OdpowiedzUsuńBardzo pyszne dzieciaki przepadają za rogalikami :)
UsuńDoprawdy przepiękny! Pozdrawiam Cię:)
OdpowiedzUsuńDziękuje serdecznie :)
UsuńPozdrawiam
Wyglądają idealnie. A z wnętrzem wypełnionym nutellą, muszą być wyśmienite :)
OdpowiedzUsuńDo rogalików przybieram się już jakiś czas, ale jak zobaczyłam je u Ciebie to chyba na prawdę się muszę za nie zabrać :)
OdpowiedzUsuńNajwyższy czas ! Nie ma na co czekac :P
Usuńrzeczywiście idealne, w takich rogalikach można się zakochać, cudne zdjęcia i przecudny, inspirujący blog :)
OdpowiedzUsuńDziękuje serdecznie :)
UsuńRogale z czekoladą... idealne !
OdpowiedzUsuńWspaniałe!
OdpowiedzUsuńwyglądają idealnie i na pewno tak smakują :)
OdpowiedzUsuńja dzisiaj też robiłam rogaliki ale z marmoladą! Takie rogaliki są super żeby zabrać w torebkę i schrupać np. w parku :)))
OdpowiedzUsuńGenialne do małych rączej gdzy dzieciaki nie mają czasu na jedzenie. Porywają i uciekaja :P
UsuńŚliczne są te rogaliczki:)
OdpowiedzUsuńPrzecudny blog! Z każdym dniem czekam na kolejne przepisy! ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie :)
UsuńI zapraszam do mnie :P
Cudowne!!!!!!
OdpowiedzUsuńTo fakt - idealne :)
OdpowiedzUsuńPiękne! i to orzechowe nadzienie...:)
OdpowiedzUsuńPysznie smakują :)
Usuńmine are nicer by the way :P
OdpowiedzUsuńhttp://www.bakingglory.com/pastries/nutella-rolls/
You're right, your buns are perfect and not mine! You have a brilliant picture :)
UsuńNaah don't say that, yours look awesome as well. Makes me wanna bake them again.
OdpowiedzUsuńGreat job and I love your recipes and pictures.
Komentowałam już ten wpis, ale trafiłam na Twój przepis na dwóch blogach i chyba również skuszę się na wypróbowanie Twoich rogalików :)
OdpowiedzUsuńPolecam serdecznie , są pyszne i niewiarygodnie miękkie :)
UsuńPozdrawiam serdecznie
Faktycznie idealne. Moja mama piecze podobne, mi jednak nie wychodzi zawijanie:(
OdpowiedzUsuńWitam Panią :) proszę o pomoc w tych drożdżach , robie tyle rzeczy z pani strony ale te suche drożdże to dla mnie czary mary używam świężych więc bardzo proszę tak w nawiasie napisać a teraz proszę mi pomóc jak najszybciej dziękuję mały cukiernik :) pozdrawiam i dziękuje
OdpowiedzUsuńPostaram się w najbliższym czasie dopisać brakujące jednostki :)
UsuńDrożdży instant używam z wygody.
Nie pachną tak intensywnie jak świeże, i nie trzeba robi zaczynu.
Lenistwo bierze górę :P
zapraszam na stronę : http://www.niam.pl/pl/artykul/911-przelicznik_drozdzy_czyli_jak_zamienic_swieze_drozdze_na_suszone
tam jest przelicznik na drożdże świeże.
Pozdrawiam serdecznie :)
Dziękuję bardzo :)mama mnie nauczyła robić rozczyn więc to nie problem a po drugie świeże drożdże są tańsze :)A rogaliki pyszne a ta pizza rewelacyjna robiłam dzisiaj z mamusią PYCHOTKA :)
UsuńOgromnie się cieszę że smakowało :)
UsuńGorące pozdrowienia dla mamy co Cię tak dzielnie wspiera :)
chciałam skorzystać z przepisu, zobaczyłam na dole przelicznik drożdży i wszystko pięknie by było gdyby nie to, że nie wiem ile gram miały używane przez Ciebie opakowania drożdży suszonych???
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie,
Usuń1 opakowanie drożdży suchych to 7g
Pozdrawiam
Bake аt 350 for 25 minutes or until tοothpick insеrted in center сomeѕ out clean.
OdpowiedzUsuńYou can аlso dгaw designs οn the bugs' backs with ketchup or mustard. Now you're
ready to be сreative with the οutsiԁe of thе cake.
my web pagе pizza pan alexandria va