Wieprzowinka w sosie własnym
Składniki: 5-6 plastrów schabu bez kości, 1 cebula, liście laurowe, olej, mąka, sól, pieprz, suszona papryka , suszone chilli, 1 łyżeczka imbiru, śmietana 2 łyżki.
Przygotowanie: Cebulkę obieramy , kroimy w plasterki i szklimy na oleju i przekładamy do rondla. Mięso obtaczamy w mące i podsmażamy na tym samej patelni co cebulę.
Przekładamy mięsko do rondla z cebulką. Szklankę wody wylewamy na patelnie, zbierając smak pozostawiony po mięsku. Wlewamy wodę do rondla. Dodajemy przyprawy (ziele, liście, pieprz, paprykę, chili, imbir) i dusimy 40-50 min aż mięsko będzie miękkie. Co jakiś czas dolewając wodę.
Na koniec dodajemy śmietanę. Mięsko pasuje podawać z ziemniakami jak i z chlebem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz