Pulchne twarogowe placuszki z jagodowym sosem
Składniki :
- 600g twarogu,
- 3 jajka,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 150g kaszy manny,
- olej do smażenia,
- 3 - 4 łyżki mąki.
Twaróg przełóż do miski. Zblenduj mikserem. Dodaj kaszę manną oraz żółtka jaj. Wsyp cukier puder. Dokładnie połącz składniki. Białka ubij na sztywną pianę i przełóż do twarogowego ciasta. Wymieszaj dokładnie. Nabierz na łyżkę porcję ciasta i przełóż na talerz z mąką. Obtocz ciasto w mące i uformuj w dłoniach placuszki. Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Twaróg możesz zmieli w maszynce do mielenia mięsa.
Składniki sos :
- jagody,
- 1 - 2 łyżki cukru.
Jagody przełóż do rondelka. Wsyp cukier i podgrzewaj na wolnym ogniu aż sos z jagód zgęstnieje.
Ale grubaski! :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Placuszki na wypasie! Robię podobne, ale zamiast kaszy dodaję mąkę jaglaną, muszę wypróbować Twój przepis
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
www.kornikwkuchni.blogspot.com
Jakie puchata, jaaaakie ogromniaste :) Wyglądają niebywale zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńOj, nie lubię takich placuszków :)
OdpowiedzUsuńJakiego twarogu używasz?
OdpowiedzUsuńZwykłego w kostce. Pozdrawiam
UsuńZwykłego w kostce. Pozdrawiam
UsuńA ja mam pytanie czy ta kasza manna nie zbiję się w tak zwany kłąb, grudę gdy połączy się ze wszystkimi składnikami??
OdpowiedzUsuń