Babka piaskowa z łatką
Najlepsza babka do kawy i herbaty.
Tradycyjne ciasta są najlepsze.
Nie potrzebne są szczególne umiejętności
więc nikt nie powie że nie potrafi piec.
Składniki :
- 1 szklanka cukru pudru,
- 4 jajka,
- 200g miękkiego masła,
- 2 łyżki kakao,
- 150g mąki pszennej,
- 100g mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- skórka z 1 cytryny,
- 4 łyżki gęstej śmietany.
Przygotowanie :
Masło utrzyj na puszystą masę i pojedynczo wrzucaj żółtka nie przerywając miksowania. Wlej śmietanę i dodaj skórkę z cytryny. Białka ubij na sztywną pianę i połącz masę. Wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj. Podziel ciasto na 2 porcje. Do jednej wsyp kakao i wymieszaj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Na dno wlej niewielką ilość białego ciasta następnie z kakao i pozostałą cześć białej. Piecz w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni przez 40-45minut.
Masło utrzyj na puszystą masę i pojedynczo wrzucaj żółtka nie przerywając miksowania. Wlej śmietanę i dodaj skórkę z cytryny. Białka ubij na sztywną pianę i połącz masę. Wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj. Podziel ciasto na 2 porcje. Do jednej wsyp kakao i wymieszaj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Na dno wlej niewielką ilość białego ciasta następnie z kakao i pozostałą cześć białej. Piecz w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni przez 40-45minut.
Wygląda przepysznie i bardzo zachęcająco ;) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPyszności :) Wygląda podobnie do babci mojej babci, którą uwielbiam :) Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńU mnie często taka babeczka pojawia się na stole:) Mój tata ją uwielbia:)
OdpowiedzUsuń