środa, 23 stycznia 2013

Babka piaskowa z łatką

Babka piaskowa z łatką

Najlepsza babka do kawy i herbaty.
Tradycyjne ciasta są najlepsze.
Nie potrzebne są szczególne umiejętności 
więc nikt nie powie że nie potrafi piec.

Składniki : 

  • 1 szklanka cukru pudru, 
  • 4 jajka, 
  • 200g miękkiego masła, 
  • 2 łyżki kakao, 
  • 150g mąki pszennej,  
  • 100g mąki ziemniaczanej,  
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • skórka z 1 cytryny, 
  • 4 łyżki gęstej śmietany.

Przygotowanie : 

Masło utrzyj na puszystą masę i pojedynczo wrzucaj żółtka nie przerywając miksowania. Wlej śmietanę i dodaj skórkę z cytryny. Białka ubij na sztywną pianę i połącz masę. Wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj. Podziel ciasto na 2 porcje. Do jednej wsyp kakao i wymieszaj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Na dno wlej niewielką ilość białego ciasta następnie z kakao i pozostałą cześć białej. Piecz w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni przez 40-45minut.


















3 komentarze:

  1. Wygląda przepysznie i bardzo zachęcająco ;) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności :) Wygląda podobnie do babci mojej babci, którą uwielbiam :) Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie często taka babeczka pojawia się na stole:) Mój tata ją uwielbia:)

    OdpowiedzUsuń

Print