Strony

środa, 24 października 2012

Niebiańskie ciasto

Niebiańskie ciasto
Moje wypieki z Tassimo T55

 Najlepsze połączenie na świecie.
Krem budyniowy, biszkopt, 
konfitura jagodowa i oczywiście bita śmietana.
Nic doda nic ując...niebiańskie ciasto !

A co do ciasta ?
Oczywiście przepyszna kawa!
Jedną z wyjątkowych kaw możesz zaserwować sobie
 i osobom bliskim w nowym ekspresie Tassimo T55.
Tassimo korzysta z gotowych kapsułek z odpowiednią mieszanką produktów.
Inteligentny ekspres wyposażony jest w system skanowania i rozpoznawania kodów kreskowych, dlatego bez względu na to, jaki napój wybierzesz, zostanie on przygotowany
 w prawdziwie profesjonalny sposób.

 Każda kapsułka zawiera dokładną ilość kawy, herbaty, gorącej czekolady lub mleka zagęszczonego. Po włożeniu kapsułki ekspres odczytuje kod kreskowy na etykiecie.
 W związku z tym może dostosować ilość wody, czasu gotowania i temperatury oddzielnie dla każdego napoju.
 W końcu urządzenie które robi coś za nas !
A wybór kaw jest bardzo duży.
Od zwykłego espresso po Twinings Herbatę czy moją ulubioną  Chai Latte. 
Niezwykle aromatyczną.



 Składniki biszkopt: 6 jajek, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Składniki krem budyniowy : 2 szklanki mleka, 1 budyń śmietankowy, 3 łyżki cukru, 200g masła, 1 laska wanilii.

Składniki konfitura jagodowa : 1 słoiczek konfitury jagodowej.  

Składniki bita śmietana : 0,5L śmietany 36%, 3 łyżki cukru pudru.

Przygotowanie biszkopt :  Białka ubij na sztywno, dodaj partiami cukier. Nie przerywając miksowania dodaj pojedynczo żółtka. Delikatnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz składniki. Ciasto wylej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 20-25  minut w temperaturze 170 stopni. 

Przygotowanie krem budyniowy : Laskę wanilii przekrój na pół i za pomocą noża zeskrob nasionka. Do kubeczka wlej 150 ml mleka wsyp budyń i cukier. Dodaj ziarenka wanilii. Wymieszaj składniki do rozpuszczenia. Resztę mleka zagotuj. Lekkim strumieniem wlej rozpuszczony budyń z cukrem i chwilę podgotuj cały czas mieszając. Całość ostudź. Miękkie masło utrzyj na puszystą masę i partiami dodaj przestudzony budyń nie przerywając miksowania. 

 Przygotowanie bita śmietana : Do miski wlej śmietanę i dodaj cukier puder. Ubij całość na sztywno. 

Przygotowanie ciasta : Ostudzony biszkopt przekrój na pól. Wysmaruj jedną część kremem budyniowym i przykryj drugą częścią. Górę ciasta posmaruj konfiturą jagodową i na to połóż bitą śmietanę. Ciasto włóż do lodówki na minimum 2 godziny. 

 








 

23 komentarze:

  1. Cudo! Nie dość, że nie mogę spać, to przez Ciebie zrobiłam się głodna

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda mega smakowicie. Aż ślinka cieknie... :D

    OdpowiedzUsuń
  3. czym utwardzona jest bita śmietana? żelatyną czy to śmietana "roślinna?"
    oraz gdzie jest anyż?

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj zdecydowanie wygląda niebiańsko, zwłaszcza ten wierzch :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda obłędnie i powalająco!
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bardzo smakowicie:) Chyba będę musiała się skusić na takie ciasto;)
    Pozdrawiam i zapraszam również do mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniałe ciasto! Narobiłaś nam smaka :)
    Dziękujemy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Normalnie kusisz! A ja miałam się odchudzać :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Rzeczywiście niebiańsko wygląda...i pewnie smakuje też niebiańsko..:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Aż ślinka leci, mega apetyczne fotki:)

    OdpowiedzUsuń
  11. znajoma Niebieskiej Różyczki24 października 2012 23:17

    Szkoda tylko, ze przypisałaś sobie jego autorstwo, bo inspiracji lub źródła to ja nie widzę, a akurat jego autorkę znam dość długo. I co teraz? Oj nieładnie, a tyle się teraz mówi o plagiatach itp. ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. po 1 nie korzystam z Polskich blogów żeby szukać inspiracji.

      Bardzo chętnie poznam bloga na którym pojawiło się identyczne ciasto :)

      Usuń
  12. znajoma Niebieskiej Różyczki25 października 2012 00:50

    aha, no tak, to dostałaś olśnienia i zrobiłas identyczne ciasto jak pod identyczną nazwą jak Niebieska Różyczka i Ewa Wachowicz, proszę Cię... Możesz sobie dzieciaczki nabierać, czytelnicy to już dorośli i rozumni ludzie.

    Proszę oto przepisy i dowody tego czego się wypierasz (z tą różnicą tylko, że tu są herbatniki, a nie biszkopt, ale to kwestia wyboru i nie masz o dziwo masy krówkowej a reszta to samo i o dziwo nazwa też Nostradamusie :) )
    http://www.wielkiezarcie.com/recipe57651.html
    http://anatomiasmaku.blogspot.ie/2012/06/niebianskie-ciasto.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto rzeczywiście takie damo poza 3 czy 4 składnikami :D Pod nazwa niebiańskie każde ciasto jest inne :) https://www.google.pl/search?num=10&hl=pl&site=imghp&tbm=isch&source=hp&biw=1366&bih=705&q=ciasto+niebia%C5%84skie&oq=ciasto+nie&gs_l=img.3.1.0l8j0i24l2.1240.3502.0.5748.10.9.0.1.1.0.73.592.9.9.0...0.0...1ac.1.DxrzpUpU0h0

      Jakby ktos opublikował przepis na żurek też pewnie miałabyś problem , bo przecież nazwa i składniki takie same.
      Nie mam zamiaru prowadzic z Tobą konwersacji bo to do niczego prowadzi.

      Usuń
  13. znajoma Niebieskiej Różyczki25 października 2012 00:56

    a i jeszcze jedno "polskich" nie pisze się z dużej litery Polko !!!

    OdpowiedzUsuń
  14. kurwa, faktycznie takie samo ciasto, tylko różni się 4 składnikami.
    Dobrze, że masz nick znajoma niebieskiej różyczki a nie ona sama bo jeszcze by ktoś pomyślał że to ona. Na koniec przyczepiasz się do ortografii, czyli już klasyczne bezsilne bezmózgowie.
    Nie pozdrawiam -
    fu bitch !

    OdpowiedzUsuń
  15. Kiedy zobaczyłam ciasto w książeczce pomysłałam ,,wow muszę to zrobić, wygląda super,,. Więc upiekłam je dla chrześniaka na urodziny. Niestety lekko się zawiodłam, nic specjalnego nie wyszło. Zrobiłam masę budyniową wg przepisu i wyszedł rzadki budyń, więc mama podpowiedziała mi, żebym nie ubijała z masłem, ale zrobiła nowy budyń, tyle że z mniejszą ilością mleka. I tak zrobiłam. I oczywiście dałam żelatynę do bitej śmietany, bo przecież bez by zaraz opadła. Ciastko przestało noc w lodówce, myślałam, że jakoś smaki się przejdą, ale niestety ciastko było suche i takie zwyczajne.

    OdpowiedzUsuń