Kruche ciasto ze śliwkami
Składniki :
- 380g mąki pszennej,
- 200g cukru,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 220g ziemnego masła,
- 1 jajko,
- 700g-800g śliwek,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej.
Przygotowanie :
Śliwki przekrój na pół. Wyciągnij pestkę i przełóż do miski. Wsyp mąkę ziemniaczaną i wymieszaj.
Do miski wsyp mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wymieszaj Wrzuć drobno pokrojone masło i wbij jajko. Szybko wyrób ciasto. Ciasto podziel a dwie części. Pierwszą rozwałkuj i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ułóż śliwki. Całość przykryj drugą częścią rozwałkowanego ciasta.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Piecz ciasto przez 40-45 minut.
O mniam! Szybkie i pyszne, koniecznie muszę spróbować! Ale chyba dodam coś od siebie i do śliwek dorzucę też cynamon, kocham takie miksy <3
OdpowiedzUsuńcynamon do śliwek to świetny pomysł !
UsuńJak dawno nie jadłam takiego klasycznego kruchego ciasta z owocami, a przecież to idealny czas na tego typu wypieki - klasyczna szarlotka, ciasto ze śliwkami, mniam!
OdpowiedzUsuńThis is amazing thanks for sharing this blog I have become a fan of your blogs now. This blog is so interesting and informative.
OdpowiedzUsuń-ganeshfabrotech