Drożdżowe węże z kabanosem
Składniki :
- 2 szklanki mąki,
- 6 łyżek oleju,
- 20g świeżych drożdży,
- 2/3 szklanki wody,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka cukru,
- sezam , czarnuszka - do posypania,
- czarne oliwki - do dekoracji,
- kawałek czerwonej papryki - na języczki,
- pieprz ziarnisty - na oczy,
- kabanosy,
- jajko do posmarowania ciasta.
Przygotowanie :
Do kubka pokrusz drożdże. Dodaj cukier i 1/2 szklanki ciepłej wody. Dokładnie wymieszaj składniki i odstaw aż urośnie zaczyn.Na stolnicę wsyp mąkę. Zrób wgłębienie i wlej zaczyn. Wlej olej i resztę wody.
Wyrób elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkuj potnij na paski. Każdego kiełbasa owiń ciastem. Ułóż na blaszce i odstaw do wyrośnięcia. Posmaruj węże rozbełtanym jajkiem i udekoruj wg uznania. . Włóż do nagrzanego piekarnika na 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz