Gołąbki z kaczką
Czy znacie bardziej domowy przepis niż gołąbki ? Moja mama przygotowywała je na specjalne okazje gdy pojawiali się w domu goście. Uwierzcie mi są wyjątkowe - przygotowane z liści młodej kapusty w kolorach wiosny.
Farsz wypełnia mięso z kaczki oraz słodka chałka namoczona koniecznie w śmietance.
Całości dopełnia słodki smak pomidorów malinowych z koperkiem.
Teraz gdy odwiedzamy mamę całą rodziną zawsze czekają na nas gołąbki - ta zwyczajna potrawa staje się wyjątkowym daniem !
Farsz wypełnia mięso z kaczki oraz słodka chałka namoczona koniecznie w śmietance.
Całości dopełnia słodki smak pomidorów malinowych z koperkiem.
Teraz gdy odwiedzamy mamę całą rodziną zawsze czekają na nas gołąbki - ta zwyczajna potrawa staje się wyjątkowym daniem !
Składniki :
- 1 młoda kapusta biała,
- 3 filety z kaczki,
- 150g ryżu,
- 1/2 chałki,
- śmietanka 30% do namoczenia chałki, ( ok 200ml )
- 2 cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- sól,
- pieprz,
- olej do smażenia,
- 5-6 pomidorów malinowych,
- 1 natka świeżego koperku,
- 3 ząbki czosnku.
Przygotowanie :
Mięso zmiel. ( 2 filety z kaczki zmieliłam ze skóra, 1 bez ) Ryż przesyp do miski. Wlej wrzątek i zostaw na 10-15 minut. Odcedź i przełóż do mięsa. Chałkę zalej śmietankę i zostaw na parę minut. Ręką odciśnij nadmiar i przełóż do mięsa. Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż drobno pokrojony czosnek i cebulę. Przełóż do mięsa. Dokładnie połącz składniki. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Liście kapusty oczyść i parz we wrzątku przez kilka minut. Odcedź i pozostaw do ostygnięcia. Ułóż farsz i zwiń gołąbki.
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Delikatnie podsmaż gołąbki z każdej strony.
Pomidory obierz ze skórki. Potnij na mniejsze kawałki. Przełóż do garnka. Dodaj ząbki czosnku i duś na wolnym ogniu minut. Dopraw do smaku.
Sos pomidorowy wlej do brytfanki. Ułóż gołąbki i włóż do nagrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni i piecz przez 40 minut.
Przepis bierze udział w akcji :
www.manufaktura-wielkopolska.pl Odbierz rabat 10 % na zakupy w e-sklepie na hasło: durszlak10. Promocja trwa do 30 czerwca 2019 r.
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Delikatnie podsmaż gołąbki z każdej strony.
Pomidory obierz ze skórki. Potnij na mniejsze kawałki. Przełóż do garnka. Dodaj ząbki czosnku i duś na wolnym ogniu minut. Dopraw do smaku.
Sos pomidorowy wlej do brytfanki. Ułóż gołąbki i włóż do nagrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni i piecz przez 40 minut.
Przepis bierze udział w akcji :
www.manufaktura-wielkopolska.pl Odbierz rabat 10 % na zakupy w e-sklepie na hasło: durszlak10. Promocja trwa do 30 czerwca 2019 r.
No takiej wersji kaczki jeszcze nie jadłem. Mega podoba mi się ten przepis, wypróbuję w weekend. Dzięki! :)
OdpowiedzUsuńPolecam ! Sekretny przepis mojej mamy :)
UsuńPozdrawiam !
Czy można użyć włoskiej kapusty
OdpowiedzUsuńoczywiście ! Będzie równie smaczne
Usuń