Placek z owocami
Składniki : ( blaszka 36x24cm)
- 400g mąki,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3 łyżki śmietany,
- 200g miękkiego masła,
- 4 żółtka.
Przygotowanie :
Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Dodaj masło, żółtka oraz śmietanę. Dokładnie połącz składniki. Uformuj kulę, zwiń w folię i włóż do lodówki na 30-40 minut.
Ciasto rozwałkuj i przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto włóż do piekarnika na 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Składniki nadzienia :
- 800g truskawek ,
- 2 jabłka,
- 1 szklanka borówek,
- 2-3 łyżki cukru.
Przygotowanie :
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Truskawki obierz ze szypułek i pokrój na mniejsze kawałki.
Jabłka i truskawki przełóż do garnka, wsyp cukier i duś 10-15minut.
Składniki kruszonka :
- 4 łyżeczki masła,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 2 łyżki mąki.
Przygotowanie kruszonki :
Rozpuść masło. Dodaj mąkę i cukier puder. Uformuj kulę i pokrusz na okruszki.
Na podpieczony spód ciasta przełóż masę owocową. Wsyp borówki. Ciasto posyp kruszonka i włóż do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Piecz przez 35-40 minut.