Ciasto z galaretką truskawkową i z bitą śmietaną
Składniki biszkopt: ( blaszka : 24 cm x 24 cm )
- 3 jajka,
- 1/2 szklanki cukru,
- 4 kopiate łyżki mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Przygotowanie biszkopt :
Białka ubij na sztywno. Nie przerywając miksowania dodaj partiami żółtka i cukier. Dodaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie połącz składniki. Wlej ciasto do formy. Piecz około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Składniki galaretka truskawkowa :
- 300g mrożonych truskawek,
- 3 - 3,5 szklanki wody,
- 2 galaretki truskawkowe.
Truskawki zalej wodą i gotuj 10minut. Ściągnij z ognia i wsyp galaretki i wymieszaj. Ostudź. Tężejącą galaretkę przelej na biszkopt.
Truskawki możesz odcedzić i przygotować czystą galaretkę.
Składniki masa śmietankowa :
- 500ml śmietanki 30%,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 4 łyżeczki żelatyny,
- 2 łyżki kakao słodkie.
Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie (1/4 szklanki gorącej wody). Zostaw do ostygnięcia. Do miski wlej śmietankę i dodaj cukier puder. Ubij na sztywno. Delikatnie wlej żelatynę ciągle miksując.
Masę śmietankową przełóż na galaretkę. Posyp kakao. Włóż do lodówki na 3-4 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz