Pierogi z wołowiną
Składniki ciasto :
- 3 szklanki mąki,
- 1 szklanka ciepłej wody,
- 1,5 łyżki ciepłego stopionego masła.
Przygotowanie
:
Na stolnicę wysyp mąkę. W środku zrób zgłębienie i wlej wodę z
masłem. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Zwiń w folię, przykryj
ściereczką i odstaw na 30-50 minut.
Składniki
nadzienie :
- 1 kg mięsa wołowego, ( u mnie udziec wołowy )
- 3 marchewki,
- 2 pietruszki,
- 1/2 małego selera,
- 2 cebule,
- 2 łyżki oleju,
- 3 ząbki czosnku,
- pieprz,
- sól,
- liść laurowy,
- ziele angielskie.
Przygotowanie
nadzienia :
Mięso opłukaj i zalej wodą. Wrzuć marchew, pietruszkę,
seler, 1 cebulę, ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj na wolnym ogniu
przez 1,5 godziny aż mięso będzie miękkie. Ostudź. Mięso potnij na
mniejsze części i zmiel wraz z marchewką. Na patelni rozgrzej olej i
podaż cebulkę pokrojoną w kostkę oraz czosnek. Wrzuć do mięsa.
Przypraw solą, pieprzem.
Rozwałkuj cienko ciasto. Za pomocą
szklanki wytnij kółka, na środku ułóż farsz i zalep pierożki. Gotuj w
osolonej wodzie przez 5 minut.
Takich pierożków nie jadłam, muszą być bardzo smaczne.
OdpowiedzUsuń