Strony

wtorek, 2 lutego 2016

Pączki z bitą śmietaną

Pączki z bitą śmietaną 


Składniki :
  • 50g świeżych drożdży,
  • 500g mąki, 
  • 6 żółtek,
  • 1/3 szklanki mleka,
  • 100g roztopionego masła,
  • 3 łyżki cukru waniliowego,
  • olej do smażenia,
  •  500-600 ml śmietany 30%,
  • 4-5 łyżek cukru pudru,
  • śmietan fix,
  • 100g mlecznej czekolady,
  • prażone migdały. ( u mnie krojone w słupki ).
 Przygotowanie :

 Drożdże wymieszaj z ciepłym mlekiem, 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki. Odstaw do wyrośnięcia.  Do dużej miski wysp mąkę. Dodaj rozczyn, cukier, masło i żółtka. Wlej rozczyn. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ciasto rozwałkuj i wytnij szklanką krążki. Odstaw do wyrośnięcia. Pączki smaż w rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na złoty kolor. 

Bitą śmietanę wraz z cukrem pudrem i śmietan fixem ubij na sztywno. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej.

Pączki  przekrój na pół. Przełóż bitą śmietaną. Górę pączków posmaruj czekoladą i posyp migdałami. 


 

2 komentarze: