Bogracz z kluseczkami
Składniki :
- 400 - 500 g mięsa wołowego na gulasz,
- 1 puszka pomidorów krojonych,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 liście laurowe,
- ziele angielskie (4 kuleczki),
- 1 szklanka bulionu,
- 1 łyżka mąki,
- sól,
- pieprz,
- olej do smażenia.
Przygotowanie :
Mięso
opłucz, osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój na kawałki i oprósz mąką.
Smaż na rozgrzanym oleju. Mięso ściągnij z patelni i przełóż na talerz.
Cebulę pokrój w kostkę, czosnek rozgnieć w prasce i na tym samym
tłuszczu smaż co mięso. Ponownie wrzuć mięso na patelnię, wlej bulion,
dodaj liście laurowe, ziele angielskie i pomidory. Duś pod przykryciem
przez 1 godzinę co jakiś czas mieszając. Dopraw do smaku.
Składniki :
3 jajka
2,5 szklanki mąki
2 łyżki oliwy
2 łyżki wody
mąka do posypania
Przygotowanie :
Mąkę
przesiej na stolnicę. Do miseczki wbij jajka. Wlej olej i wodę i
rozbełtaj widelcem. Zrób wgłębienie w mące i delikatnie wlej jajka.
Wyrób jednolite ciasto. Urwij niewielką ilość ciasta i uformuj kluseczki.
Kluseczki odkładam na papier do pieczenia oprószony mąką. Wtedy kluseczki się nie sklejają.
Kluseczki gotuj w osolonym wrzątku około 10 minut co jakiś czas mieszając.
Ugotowane kluseczki przełóż do mięsa. Delikatnie połącz składniki.