Strony

wtorek, 29 grudnia 2015

niedziela, 20 grudnia 2015

Suszone pomarańcze na choinkę

Suszone pomarańcze na choinkę 


Składniki :
  • pomarańcze lub cytryny.
 Przygotowanie :

Pomarańcze pokrój na plasterki. Rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 1 godzinę w temperaturze 100 stopni często przewracając na drugą stronę. 

Ozdoby oraz sznurek przykleiłam klejem na ciepło.  

czwartek, 10 grudnia 2015

Mocno korzenne pierniczki

Mocno korzenne pierniczki 



Składniki : 
  • 1 szklanka miodu,
  • 100g cukru brązowego,
  • 3 łyżki cukru,
  • 2 łyżeczki zmielonego imbiru,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • przyprawa korzenna do pierników,
  • 1 płaska łyżeczka sody,
  • 250 g miękkiego masła,
  • 2 jajka L,
  • 6 szklanek mąki ( około 1,5 kg -1,6 kg mąki ).
Przygotowanie :

Do garnka wlej miód. Dodaj cukier ( biały i brązowy ), imbir, cynamon oraz przyprawę korzenną. Podgrzej aż cukier całkowicie się rozpuści. Ściągnij z ognia i dodaj sodę. Energicznie wymieszaj.  Masło przełóż do miski i delikatnie wlej gorącą masę. Wymieszaj i pozostaw do ostudzenia. Delikatnie ubij masę dodając po jednym jajku oraz stopniowo mąkę. Ciasto podziel na części. Rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąką. Wytnij foremkami dowolne kształty.  Pierniczki układaj obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do nagrzanego piekarnika na 10-12 minut w temperaturze 170-175 stopni.

Gotowe pierniczki udekoruj lukrem lub polej czekoladą. 




wtorek, 8 grudnia 2015

Kandyzowana skórka z pomarańczy

Kandyzowana skórka z pomarańczy 


Składniki :
  •  5-6 szt pomarańczy,
  • 1/4 szklanki wody,
  • 2 szklanki cukru. 
 Przygotowanie :

Pomarańcze dokładnie wyszoruj szczoteczką oraz sparz wrzątkiem. Odkrój skórką z pomarańczy pozbawiając ją wszystkich białych części ( skórek ).  Pokrój na drobną kostkę. Skórkę przełóż do rondelka. Zalej wodą i gotuj 5-6 minut. Odcedź i powtórz czynność. Do garnuszka wlej wodę ( 1/4 szklanki ) i wsyp cukier. Postaw na ogniu aż cukier się rozpuści. Dodaj skórkę z pomarańczy i gotuj na wolnym ogniu przez 30-40 minut. Nadmiar płynu odlej. Skórkę przełóż do słoiczka i szczelnie zamknij. 

 

piątek, 4 grudnia 2015

Bogracz z kluseczkami

Bogracz z kluseczkami



Składniki : 
  • 400 - 500 g mięsa wołowego na gulasz, 
  • 1 puszka pomidorów krojonych,
  • 1 cebula, 
  •  2 ząbki czosnku, 
  •  2 liście laurowe, 
  • ziele angielskie (4 kuleczki), 
  • 1 szklanka bulionu, 
  • 1 łyżka mąki,
  • sól,
  •  pieprz, 
  • olej do smażenia.

Przygotowanie : 
 
 Mięso opłucz, osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój na kawałki i oprósz mąką. Smaż na rozgrzanym oleju. Mięso ściągnij z patelni i przełóż na talerz. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek rozgnieć w prasce i na tym samym tłuszczu smaż co mięso. Ponownie wrzuć mięso na patelnię, wlej bulion, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i pomidory. Duś pod przykryciem przez 1  godzinę co jakiś czas mieszając. Dopraw do smaku. 


Składniki :
  • 3 jajka
  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki wody
  • mąka do posypania
Przygotowanie :


Mąkę przesiej na stolnicę. Do miseczki wbij jajka. Wlej olej i wodę i rozbełtaj widelcem. Zrób wgłębienie w mące i delikatnie wlej jajka. Wyrób jednolite ciasto. Urwij niewielką ilość ciasta i uformuj kluseczki.
Kluseczki odkładam na papier do pieczenia oprószony mąką. Wtedy kluseczki się nie sklejają.

Kluseczki gotuj w osolonym wrzątku około 10 minut co jakiś czas mieszając.

Ugotowane kluseczki przełóż do mięsa. Delikatnie połącz składniki.