Syrop z rabarbaru
Składniki :
- 1 kg rabarbaru,
- 600g cukru,
- 500ml wody,
- sok z 1 cytryny.
Przygotowanie :
Rabarbar umyj i potnij na mniejsze kawałki. Przełóż do garnka i wsyp cukier. Wymieszaj tak aby cukier oblepił cały rabarbar. Odstaw na 1 godzinę aż rabarbar "puści "sok. Wlej wodę, sok z cytryny i gotuj na małym ogniu aż syrop zgęstnieje. Powstały syrop przelej przez sito.
Ugotowany rabarbar możesz wykorzystać do ciasta.
Jak długo może stać syrop? Rozumiem że później należy rozcieńczyć go z wodą?
OdpowiedzUsuńSyropu nie pasteryzowałam wiec myślę że 3-4 dni w lodówce może leżeć.
UsuńSyrop należy rozcieńczyć z wodę.
A i jeszcze jedno pytanie, sok z cytryny dodać razem z wodą jeszcze przed gotowaniem?
OdpowiedzUsuńwlej sok z cytryny przed gotowaniem.
UsuńPozdrawiam serdecznie!
można zapasteryzować? Wspaniały kolor!
OdpowiedzUsuńOczywiście można :)
UsuńBędzie na dłużej !
bardzo fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńObłędny ma kolor, uwielbiam taki syrop :)
OdpowiedzUsuńCudeńko, istny rarytas na ciepłe dni:)
OdpowiedzUsuńSyrop wyszedł pięknie czerwony i klarowny, a przy tym strasznie gorzki i nie do picia ;/nie wiem co poszło nie tak.
OdpowiedzUsuń