Puszyste pierniczki
Składniki :
- 1 kg mąki,
- 8 żółtek,
- 3 białka,
- 2 łyżki kakao,
- 1 szklanka cukru,
- 200 ml gęstej śmietany, ( w temperaturze pokojowej )
- 3 łyżeczki sody,
- przyprawa do piernika,
- 250g margaryny,
- 400ml płynnego miodu.
Pierwszy dzień :
Mąkę wymieszaj z kakao.
Do rondelka wlej miód. Wsyp przyprawę do piernika i zagotuj. Ściągnij z ognia i wrzuć masło. Mieszaj aż masło całkowicie się rozpuści. Pozostaw do ostygnięcia.
Do śmietany wsyp sodę. Pozostaw aż śmietana zwiększy swoją objętość.
Białko ubij na sztywną pianę. Wsyp partiami cukier i dodawaj po jednym żółtku nie przerywając miksowania. Wsyp mąkę i miód z masłem. Dokładnie połącz składniki. Do ciasta dodaj śmietanę z sodą i delikatnie połącz całość. Ciasto przykryj i odstaw do lodówki na 24 godziny.
W dniu pieczenia :
Ciasto wyłóż na stolnicę wysypaną mąką.
Rozwałkuj i wytnij dowolne kształty. Pierniczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 10-13 minut.
Gorące pierniczki polukruj.
Pierniczki przechowuj w szczelnie zamkniętej puszcze przez około 10-14 dni.
Wygląda bardzo apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńMniam, aż mam ochotę sięgnąć po jednego... :)
OdpowiedzUsuńWow, wyglądają jak moje ulubione pierniczki z glazurą. A jakie równe! Pierwsza klasa.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńCzy te pierniczki są od razu miękkie po upieczeniu czy dopiero po tych 14 dniach?
OdpowiedzUsuńDopiero po paru dniach zamkniętych w puszcze lub słoiku zrobią się miękkie.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam !