Makaron z kremowym sosem pieczarkowym
i kurczakiem
Składniki :
- makaron rurki,
- 2 pojedyncze filety z kurczaka,
- 400g pieczarek,
- cebula,
- bulion warzywny,
- 130g serka topionego śmietankowego,
- 2 łyżki śmietany 30%,
- sól,
- pieprz,
- świeży tymianek,
- 1 łyżka masła,
- ser parmezan do posypania.
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Mięso pokrój na mniejsze kawałki. Oprósz solą i pieprzem. Podsmaż na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju. Ściągnij mięso z patelni wrzuć pokrojone pieczarki i cebulę. Smaż co jakiś czas mieszając. Dodaj serek topiony i wlej bulion. Połącz składniki. Dopraw solą i pieprzem. Wlej śmietanę i wrzuć tymianek. Do sosu dodaj wcześniej podsmażonego kurczaka i wymieszaj wszystko razem. Na talerze wyłóż porcję makaronu i polej pieczarkowym sosem. Całość posyp parmezanem.
Makaron wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńfajny pomysł na obiad :)
OdpowiedzUsuńPyszności!
OdpowiedzUsuńPysznie :) Makaron w roli głównej- to lubię :)
OdpowiedzUsuńU mnie był wczoraj też makaron penne tylko , że ze szpinakiem , fetą i czosnkiem :)
OdpowiedzUsuńBulion warzywny do czego mam dodać? Jaka śmietana?
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie ,
Usuńużyłam śmietany 30% ale może by dowolna. Bulion należy dodać do podsmażonych pieczarek wraz z serkiem topionym.
Smacznego !
A ile tego bulionu wlać mniej więcej?
UsuńAle pyszności. Chyba to zrobię.. Lubię pieczarki w sosie śmietankowym :)
OdpowiedzUsuńBędę częściej zaglądać na jedzonko :D
Zapraszam do mnie
czekamynacud.blog.pl
Wygląda naprawdę smakowicie :) Jedyne co bym zmieniła to makaron z jasnego na ciemny, a tak to zjem wszystko łącznie z tym szczypiorkiem :P Dla mnie połączenie makaronu i kurczaka to strzał w dziesiątkę.
OdpowiedzUsuń