Strony

niedziela, 2 lutego 2014

Prosty chlebek z ziarnami

Prosty chlebek z ziarnami


Składniki :
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżka soli
  • 350ml ciepłej wody
  • 10g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1/4 szklanki sezamu
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżki łuskanego słonecznika
 Przygotowanie :

Do kubeczka wlej 50ml wody. Dodaj drożdże i zamieszaj. Odstaw na 10 minut do wyrośnięcia. Mąkę pszenną i pełnoziarnistą przesiej do dużej miski, wsyp sól.  Wlej drożdże, miód, oliwę i pozostałą ciepłą wodę. Wymieszaj drewnianą łyżka do uzyskania kleistego ciasta. Włóż ciasto na oprószony blat mąka i wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Wsyp słonecznik, siemię lniane oraz połowę sezamu. Wyrób jeszcze parę minut, by nasionka równomiernie się rozprowadziły. Uformuj kulę i przełóż do natłuszczonej oliwą miski. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 40-50 minut ( do podwojenia objętości). Ciasto wyłóż z miski. Lekko ugnieć i przełóż do formy wysmarowanej tłuszczem. Posyp pozostałym sezamem. Przykryj ściereczką i ponownie odstaw do wyrośnięcia. Rozgrzej piekarnik do temperatury 220 stopni i piecz chleb przez 25-30 minut. 


Moja blaszka : 25 cm x 13 cm



7 komentarzy:

  1. Domowe pieczywo- najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepysznie się prezentuje :) Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy make pszenna mozna zastapic maka zytnia? I czy w takim wypadku potrzebne beda jekies zmiany w przepisie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdcznie,

      Zaryzykowałabym , mąkę pszenną zamieniłabym na zytnią a pełnoziarnista na pszenną. Powinno być wszytsko dobrze :)

      Pozdrawiam, Ewelina

      Pozdrawiam ciepło, Ewelina

      Usuń
  4. Nieweim jak innym wyszedł chlebek ale ja dzisiaj go upiekłam, mó jes raczej blady w porównaniu do tego na zdjęciu...tak ze nieweim czy ekram przekłamuje czy poprostu jest z dodatkiem melasy:-)?Albo jakiegos słodu...uwazam tez ze soli jest stanowczo za duzo...wydaje mi sie ze mała łyzeczka soli wystarczy,dla mnie w orginalnej wersji ciut za słony...to oczywiscie moje zdanie:-)

    OdpowiedzUsuń