Strony

niedziela, 17 marca 2013

Rolada w zajączki

Rolada w zajączki

Świetnie wyglądająca rolada.
Możesz narysować dowolny wzorek lub napisac tekst.
Zaskocz swoich gości !

Składniki wzorek :

  • 1 białko
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki mąki
  • 20g miękkiego masła
  • ewentualnie barwniki spożywcze
Składniki biszkopt :

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • 60g stopionego masła
  • 3 łyżki kakao
  • cukier puder ( do posypania)
Dodatkowe składniki :

  • papier do pieczenia
  • kartka ze wzorkami
 Składniki masa :

  • 200ml śmietanki 30%
  • 120g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • maliny
Przygotowanie wzorek :

Do miseczki wlej białko. Dodaj mąkę i cukier puder. Energicznie wymieszaj na gładką masę. Dodaj masło i połącz dokładnie składniki. Ciasto możesz podzielić na porcję i dodać po kropelce barwników spożywczych. Na blaszce połóż kartkę ze wzorkami a na to papier do pieczenia. Odrysuj kształty za pomocą dekoratora. Przygotowaną blaszkę włóż do zamrażarki.

Przygotowanie biszkoptu :

Białka ubij na sztywną pianę. Wsyp partiami cukier cały czas miksując. Pojedynczo dodawaj żółtka. Wlej masło. Delikatnie wsyp mąkę oraz kakao, delikatnie  połącz składniki. Ciasto przelej na formę ze wzorkami. ( nie zapomnij wyciągnąć kartki ze wzorkami) Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 10-12 minut. 

Przygotowanie masy :

Śmietanę wlej do miski, dodaj cukier puder i ubij. Wymieszaj z serkiem mascarpone. Całość włóż do lodówki. 

Przygotowanie rolady :

Przygotuj kawałek papieru do pieczenia ( mniej więcej takiej samej wielkości co biszkopt) i posyp cukrem pudrem. Wyciągnij blaszkę z gorącym biszkoptem i połóż do góry na wcześniej przygotowany papier. Delikatnie ściągnij papier na którym bym pieczony biszkopt. ( uważaj żeby nie naruszyć wzorku). Ponownie przewróć biszkopt. Posmaruj kremem śmietanowym, poryp malinami i zwiń roladę. Zwijaj od strony na której nie ma zworka. Całość włóż do lodówki na minimum 3 godziny. ( najlepiej na całą noc) 


 Przygotowanie rolada w zajączki :




2. Do miseczki wlej białko. Dodaj mąkę i cukier puder. Energicznie wymieszaj na gładką masę. Dodaj masło i połącz dokładnie składniki. Ciasto możesz podzielić na porcję i dodać po kropelce barwników spożywczych. 


3. Na blaszce połóż kartkę ze wzorkami a na to papier do pieczenia. Odrysuj kształty za pomocą dekoratora.


4.  Przygotowaną blaszkę włóż do zamrażarki.



5. Przygotuj biszkopt. Białka ubij na sztywną pianę. Wsyp partiami cukier cały czas miksując. Pojedynczo dodawaj żółtka. Wlej masło.


6.  Delikatnie wsyp mąkę oraz kakao, delikatnie  połącz składniki.


7. Wyciągnij kartkę ze wzorkiem.


8. Wylej ciasto na zamrożone wzorki.



10. Wygładź ciasto po całej blaszce. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 10-12 minut.


11. Przygotuj kawałek papieru do pieczenia ( mniej więcej takiej samej wielkości co biszkopt) i posyp cukrem pudrem. Wyciągnij blaszkę z gorącym biszkoptem i połóż do góry na wcześniej przygotowany papier. Delikatnie ściągnij papier na którym bym pieczony biszkopt. ( uważaj żeby nie naruszyć wzorku).


12.  Ponownie przewróć biszkopt. Posmaruj kremem śmietanowym, poryp malinami i zwiń roladę. Zwijaj od strony na której nie ma wzorków.





24 komentarze:

  1. :) ojej świetne! mega fajny efekt:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wow wow wooooow :D nie miałaby chyba cierpliwości do takich wzorków :D cudnie to wygląda :-))

    OdpowiedzUsuń
  3. podziwiam! stworzyłaś prawdziwe dzieło sztuki!

    OdpowiedzUsuń
  4. po prostu mistrzowska ! podziwiam cię, genialny wypiek !! <3

    OdpowiedzUsuń
  5. rewelacja! bajecznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Po prostu PRZEPIĘKNE ! Mocno pracochłonny pomysł, ale efekt GENIALNY! Pozdrawiam ! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale pomysłowo zrobione! Ślicznie wyglądają te mini zajączki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Genialny pomysł! Prześliczna rolada!

    OdpowiedzUsuń
  9. rewelacja, bardzo mi sie podoba i z pewnoscią skorzystam.

    OdpowiedzUsuń
  10. Nigdy nie robiłam biszkoptu, ale chyba zdobędę się na odwagę i porwę się na ten sposób za pierwszym razem :) Czadowe te wzorki są!

    OdpowiedzUsuń
  11. Niezwykle efektowne, już kiedyś robiłam coś podobnego, świetnie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Po prostu - wow - nic tylko podziwiać... :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wspaniały pomysł! Efekt pierwsza klasa! CUDO!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  14. Niesamowite! Dla mnie już sama rolada to mistrzostwo świata, a taka w zajączki, to już słów mi brakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. kapitalna!Dziękujemy za zdjęcie!

    OdpowiedzUsuń
  16. Piękna rolada! Widziałam roladę we wzorki na jednym z rosyjskich blogów i miałam zrobić podobną, a tu patrzę jest u Ciebie. Trochę się spóźniłam :(

    OdpowiedzUsuń
  17. Próbowałam kiedyś, wzorek wyszedł zawodowo tylko wzięłam totalnie skopany przepis na biszkopt i musiałam to wywalić :(( Może jak mi trauma po tamtym przejdzie to zrobię z twojego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  18. świetny pomysł od Dulce Delight :)

    OdpowiedzUsuń