Strony

wtorek, 12 lutego 2013

Domowe eklerki z masą budyniową

Domowe eklerki z masą budyniową

Przygotowanie eklerków nie jest trudne.
Przepyszne ciasto które możesz nadziać bitą śmietaną lub masą budyniową.
Sprawdza się do kawki !
 

Składniki : 120g masła, 1 szklanka mąki, 4 średnie jajka, 1 szklanka wody.

Składniki masa : 6 żółtek, 600ml mleka, 0,5 szklanki cukru, 40g mąki pszennej, 40g mąki ziemniaczanej.

 Przygotowanie : Wodę wlej do rondelka i zagotuj. Wrzuć pokrojone masło i mieszaj aż wszystko się rozpuści. Rondel ściągnij z ognia i dodawaj partiami mąkę cały czas mieszając tak aby nie powstały grudki. Ponownie wstaw rondelek na wolny ogień i chwilę podgotuj cały czas mieszając. Ciasto całkowicie ostudź. Pojedynczo wbijaj jajka cały czas ucierając drewnianą łyżką. Na koniec wsyp proszek do pieczenia i połącz składniki. Ciasto przełóż do dekoratora i wyciśnij porcje na papier do pieczenia. Ptysie piecz w nagrzanym piekarniku do 220 stopni przez 20 minut. Nie otwieraj piekarnika gdy eklerki będą się piec.

Przygotowanie masa :  Do garnka wlej mleko i zagotuj. Ściągnij z ognia. Cukier utrzyj z żółtkami na bardzo puszystą masę. Wsyp delikatnie mąkę pszenną i skrobię nie przerywając miksowania. Masę wlej do ugotowanego mleka i wymieszaj składniki aż całość będzie gładka. Postaw na ogień i zagotuj cały czas mieszając aż krem zgęstnieje. Garnek przykryj folią i pozostaw do ostygnięcia.

Przygotowanie eklerków : Ostudzone eklerki przekrój na pół. Dekoratorem wciśnij odpowiednią ilość kremu.


12 komentarzy:

  1. Mmm nie mogłabym się oprzeć takim pysznością :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglada super, ale interesuje mnie ile wyjdzie z podanych składników eklerkow? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam ciepło, około 12-14 sztuk.

      Usuń
    2. Dziękuje bardzo za odpowiedz, w takim razie niedługo zagoszczą u mnie eklerki! :)

      Usuń
  3. Zawsze chciałam zrobić eklerki, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm, bardzo apetyczne, chętnie byśmy spałaszowali z poranną kawą :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pracusiem jesteś nieziemskim!!! Podziwiam!
    Eklerki domowe - cudne.

    OdpowiedzUsuń
  6. Trafiłam na Twojego bloga przypadkiem:) Przeglądnęłam do tej pory kilka przepisów i w 95% mówiłam sobie "muszę wypróbować" :D Dlatego też zostaję na dłużej, zdecydowanie. Wspaniałe przepisy, proste, a efektowne.

    OdpowiedzUsuń
  7. ale pyszny pomysł:) ja robiłam eklerki ale z śmietanową masą, chętnie spróbuję wersję z masa budyniową:)

    OdpowiedzUsuń
  8. ...ale pysznie wyglądają ;D

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam eklerki ;) Piękne! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  10. No coz ciasto wyszlo tragicznie rozlewalo sie na balszce... pewnie przez jajka ktorych dodalam 4 tak jak w przepisie a powinno sie dac gora dwa maja one tylko troche rozRedzic mase...

    OdpowiedzUsuń