Kruche maślane ciasteczka
Najprostsze ciasteczka na świecie a zarazem najsmaczniejsze.
Bardzo delikatne a zarazem kruche.
Przypominają smak dzieciństwa.
Możesz je udekorować w dowolny sposób,
moje czekają na małe rączki Kubuśka.
Składniki : 300g masła, 250g cukru pudru, 600g mąki, 3 żółtka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Przygotowanie : Miękkie masło, cukier i żółtka utrzyj mikserem na puszystą masę. Dodawaj partiami mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto rozwałkuj i wykrawaj foremkami dowolne wzory. Piecz na blaszce wyłożonej papierom do pieczenia przez 10-12 minut w temperaturze 200 stopni.
Uwielbiam maślane ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńBardzo ładne ciasteczka. Pyszniutkie:)
OdpowiedzUsuńwlasnie mialam dzis piec maslane ciasteczka... pozniej stwierdzialam ze a.. odpuszcze...
OdpowiedzUsuńale... chyba zainspirowal mnie ten wpis :)
Mniam. :) W prostocie piękno przepisu. ;)
OdpowiedzUsuńKubusiowe rączki mają dobrze! takie ciacha.. Oj, Kubuś będzie zadowolony :]
OdpowiedzUsuńpozdrawiam świątecznie!
Niech żyja maślane ciasteczka! Uwielllbiam! :-))
OdpowiedzUsuńsuper skorzystałam z Twojego przepisu tylko troszkę zmodyfikowałam parę szczegółów pod siebie. twoje wyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńTwoje pewnie są równie pyszne :)
UsuńOstatnio chodzą za mną takie kruche ciasteczka z dżemem
czy zamiast mals amoze byc margaryna do pieczenia?
OdpowiedzUsuńCzy zamiast masla mnoze byc margaryna do ciast
OdpowiedzUsuńWitam ciepło,
UsuńMasło śmiało możesz zastąpi margaryną :)
Ile ciasteczek wyjdzie z tych proporcji?
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie,
UsuńWszystko zależy jakiej wielkości użyjesz foremek do wycinania.
Ale myślę że około 50 spokojnie wyjdzie.
Pozdrawiam ciepło, Ewelina
Już wypróbowałam. Mnóstwo:) I są pyszne:) Tylko z ciastem się trzeba mordować, bo kruszy się pod wałkiem.
UsuńMożna podsypać mąką blat. Zawsze jest łatwiej.
UsuńBardzo się cieszę że smakują :)
Zachęcam do dodania zdjęcia na Fb Anyzkowa :)
Pozdrawiam,
przepis wypróbowany!!!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
www.mieszak.pl
Bardzo przepraszam ale jak długo te ciasteczka nadają się do spożycia? Chciałabym wysłać je pocztą ukochanemu i nie wiem czy wytrzymają z 5 dni. Może maja też Państwo jakiś pomysł jak je zapakować by sie nie pokruszyły. Z góry dziękuję za odpowiedź
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie,
UsuńCiasteczka będą pyszne nawet do 2 tyg. Tydzień przed świętami zawsze je przygotowuję i zamykam szczelnie w puszce lub w słoiku. Warto wyłożyć np. puszkę papierem śniadaniowym. Położyć na nie ciasteczka i ponownie przykryć papierem. Przy wysyłce ciasteczek warto zakupić folię bombelkową i owinąć nią puszkę. Życzę smacznego i zachęcam do dodania zdjęcia na fb Anyzkowo.
Pozdrawiam, Ewelina.