Cynamonowe drożdżówki
Przepyszne drożdżówki, miękkie i oczywiście cynamonowe.
Dla mnie i tak najlepiej smakują ciepłe, ledwo wyciągnięte z piekarnika.
Przepięknie wyglądają po upieczeniu.
Inspiracja.
Dla mnie i tak najlepiej smakują ciepłe, ledwo wyciągnięte z piekarnika.
Przepięknie wyglądają po upieczeniu.
Inspiracja.
Składniki
: 600g mąki, 10g suszonych drożdży, 2 łyżeczki soli, 3 łyżki cukru,
300ml mleka, 50g masła, 2 łyżki cynamonu, 50g masła, jajko do
posmarowania.
Przygotowanie
: Do rondelka wlej mleko. Dodaj pokrojone masło(50g) i bardzo
delikatnie podgrzej tak aby masło się roztopiło. Do miski wrzuć mąkę,
cukier, sól i drożdże. Wlej mleko z masłem i wyrób gładkie ciasto.
Odstaw na 60 minut. W rondelku roztop masło (50g) dodaj cynamon i
wymieszaj. Ciasto podziel na 4 części. Każdą rozwałkuj na kształt koła i posmaruj masą cynamonową. Ułóż jedno na drugie i potnij na 8 równych części. Każdą cześć natnij po środku trójkąta i przełóż cieńszą stroną. Końce drożdżówek sklej ze sobą. Posmaruj drożdżówki roztrzepanym jajkiem. Piecz
w nagrzanym piekarniku przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
Kunsztownie wykonane:)
OdpowiedzUsuńjakie śliczne! zjadłabym taką drożdżówkę :)
OdpowiedzUsuńCynamon teraz jest jak najbardziej na miejscu ( u mnie za oknem zima ;/ )
OdpowiedzUsuńCudne! Wyglądają przesmakowicie.
OdpowiedzUsuńnie jadłam drożdżówek od podstawówki, ale odkąd zaczęłam piec je w domu - mogłabym je jeść codziennie. szczególnie takie pięknie wyglądająca, z duuużą ilością cynamonu :)
OdpowiedzUsuńJaki cudny pomysł na drożdżóweczki!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Basia
wyglądają przepięknie :)
OdpowiedzUsuńślicznie pozaplatane! ja też najbardziej lubię jeszcze ciepłe drożdżówki:)
OdpowiedzUsuńJej ,wyglądają obłędnie! A ja tak kocham cynamon. :)
OdpowiedzUsuńPyszności upiekłaś.
jakie piękne! zapisuję :)
OdpowiedzUsuńJakie piękne! Po prostu bajeczne. Cynamon, ciasto drożdżowe + herbata lub gorące mleko... Rozmarzyłam się, ale w taką pogodę chyba nie ma nic lepszego. :-)
OdpowiedzUsuńOo chyba własnie zobaczyłam moje jutrzejsze śniadanko! Łapię cynamon i idę do kuchni <3
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie, robiłam w różnych kształtach, ale w takim jeszcze nie. Są piękne!
OdpowiedzUsuńzrobiłam i już więcej nie zrobię. Ciasto jest bardzo suche, ciężko się wałkuje a po upieczeniu bardziej przypomina sucharek niż drożdżówkę:( ale smaczne
OdpowiedzUsuńWitam,
Usuńnie wiem co mogłbyć powodem.
Przepis mam praktycznie cały czas ten sam.
Został on wielokrotnie wykorzystany np http://anyzkowo.blogspot.com/2012/10/cynamonowe-drozdzowki.html
Jeśli ciasto drożdżowe wychodzi suche to można również przkryć gorące drożdżówki wilgotną szmatką i ostawić do ostygnięcia.
Ja mysle, ze powodem jest brak jajek, moze gdzies umknely w pospiechu przepisywania.....? Wczoraj zrobilam drozdzowki cynamonowe http://anyzkowo.blogspot.com/2012/10/cynamonowe-drozdzowki.html i niestety wyrzucilam po upieczeniu, z wierzchu i od spodu byly spieczone a wewnatrz niedopieczone (chociaz scisle trzymalam sie przepisu).
UsuńDzisiaj pokusilam sie na zrobienie gwiazdy, bardzo podobnej do wypieku powyzej, jednak z innego przepisu(http://stylowi.pl/15905004), zobaczymy co wyjdzie..... mam cicha nadzieje, ze sie uda, chociaz ciasto wyszlo mi b. rzadkie i dosypywalam make. Pozdrawiam :)