Strony

piątek, 26 października 2012

Cynamonowe drożdżówki

Cynamonowe drożdżówki

Przepyszne drożdżówki, miękkie i oczywiście cynamonowe.
Dla mnie i tak najlepiej smakują ciepłe, ledwo wyciągnięte z piekarnika.
Przepięknie wyglądają po upieczeniu.
Inspiracja. 

Składniki : 600g mąki, 10g suszonych drożdży, 2 łyżeczki soli, 3 łyżki cukru, 300ml mleka, 50g masła, 2 łyżki cynamonu, 50g masła, jajko do posmarowania.

Przygotowanie : Do rondelka wlej mleko. Dodaj pokrojone masło(50g)  i bardzo delikatnie podgrzej tak aby masło się roztopiło. Do miski wrzuć mąkę, cukier, sól i drożdże. Wlej mleko z masłem i wyrób gładkie ciasto. Odstaw na 60 minut. W rondelku roztop masło (50g) dodaj cynamon i wymieszaj.  Ciasto podziel na 4 części. Każdą rozwałkuj na kształt koła i posmaruj masą cynamonową. Ułóż jedno na drugie i potnij na 8 równych części. Każdą cześć natnij  po środku trójkąta i przełóż cieńszą stroną. Końce drożdżówek sklej ze sobą.   Posmaruj drożdżówki roztrzepanym jajkiem. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. 

Jeśli chcesz aby drożdżówki było słodsze dodaj do masy 1 łyżkę cukru.





16 komentarzy:

  1. jakie śliczne! zjadłabym taką drożdżówkę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cynamon teraz jest jak najbardziej na miejscu ( u mnie za oknem zima ;/ )

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudne! Wyglądają przesmakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  4. nie jadłam drożdżówek od podstawówki, ale odkąd zaczęłam piec je w domu - mogłabym je jeść codziennie. szczególnie takie pięknie wyglądająca, z duuużą ilością cynamonu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaki cudny pomysł na drożdżóweczki!
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  6. ślicznie pozaplatane! ja też najbardziej lubię jeszcze ciepłe drożdżówki:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jej ,wyglądają obłędnie! A ja tak kocham cynamon. :)
    Pyszności upiekłaś.

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakie piękne! Po prostu bajeczne. Cynamon, ciasto drożdżowe + herbata lub gorące mleko... Rozmarzyłam się, ale w taką pogodę chyba nie ma nic lepszego. :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Oo chyba własnie zobaczyłam moje jutrzejsze śniadanko! Łapię cynamon i idę do kuchni <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam takie, robiłam w różnych kształtach, ale w takim jeszcze nie. Są piękne!

    OdpowiedzUsuń
  11. zrobiłam i już więcej nie zrobię. Ciasto jest bardzo suche, ciężko się wałkuje a po upieczeniu bardziej przypomina sucharek niż drożdżówkę:( ale smaczne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam,

      nie wiem co mogłbyć powodem.
      Przepis mam praktycznie cały czas ten sam.
      Został on wielokrotnie wykorzystany np http://anyzkowo.blogspot.com/2012/10/cynamonowe-drozdzowki.html
      Jeśli ciasto drożdżowe wychodzi suche to można również przkryć gorące drożdżówki wilgotną szmatką i ostawić do ostygnięcia.

      Usuń
    2. Ja mysle, ze powodem jest brak jajek, moze gdzies umknely w pospiechu przepisywania.....? Wczoraj zrobilam drozdzowki cynamonowe http://anyzkowo.blogspot.com/2012/10/cynamonowe-drozdzowki.html i niestety wyrzucilam po upieczeniu, z wierzchu i od spodu byly spieczone a wewnatrz niedopieczone (chociaz scisle trzymalam sie przepisu).
      Dzisiaj pokusilam sie na zrobienie gwiazdy, bardzo podobnej do wypieku powyzej, jednak z innego przepisu(http://stylowi.pl/15905004), zobaczymy co wyjdzie..... mam cicha nadzieje, ze sie uda, chociaz ciasto wyszlo mi b. rzadkie i dosypywalam make. Pozdrawiam :)

      Usuń