Strony

czwartek, 6 września 2012

Gołąbki z kapusty włoskiej


Gołąbki z kapusty włoskiej

Tradycyjne tradycyjne gołąbki.
Zrobione z kapusty włoskiej dla mojego małego bohatera.
Kapusta jest miękka i nie ma wymówek że nie lubi kapusty. 

Składniki : 1 kapusta włoska, 500g mięsa mielonego wieprzowego, 100g ryżu, 1 cebula, świeży tymianek, olej do smażenia, bulion,jajko, sól, pieprz.

Przygotowanie : Liście kapusty oczyść i parz we wrzątku przez kilka minut. Odcedź i pozostaw do ostygnięcia. Ryż gotuj przez 8-10 minut. Cebulę pokrój na kostkę i na gorącej patelni podsmaż. Mięso wrzuć do miski dodaj ostudzony ryż, cebulę, jajko, pieprz, sól i pokrojony tymianek.  Połącz składniki w jednolitą masę. Nałóż mięsny farsz na liść kapusty i zwiń. Ułóż obok siebie w naczyniu żaroodpornym. Zalej gołąbki bulionem i wstaw do nagrzanego piekarnika na 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.




11 komentarzy:

  1. Uwielbiam gołąbki. Jedna z ulubionych potraw z dzieciństwa,

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam to pyszne polskie danie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie ma jak gołąbki, a najlepiej u mamy:)

    OdpowiedzUsuń
  4. a jak zrobic ten sosik pomidorowy ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie, do gołąbków robię zwykły sos z koncentratu pomidorowego.

      mąka 2 łyżki, masło 2 łyżki, koncentrat pomidorowy 4 łyżeczki, bulion 3 szklanki,sól, pieprz.

      W rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i lekko podsmażamy ciagle mieszając. Do zasmażki dodajemy koncentrat pomidorowy i wlewamy bulion. Energicznie mieszamy żeby nie powstały grudki. Doprawiamy solą, pieprzem do smaku.

      Pysznego obiadu życzę :)

      Usuń
  5. Wyszły pyszne i sosik z przepisu powyzej też ,ale dodałam d niego jeszcze pietruszke :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę :)

      Zielona pietruszka to świetny pomysł :)

      Usuń
  6. Ja nie dodaję nigdy jajka do farszu, zawsze cebulę podsmażam na dużej ilości margaryny lub masła, i świeżo mieloną łopatkę zależy jakie akurat mam mięso ale zwykle wieprzowe i to wystarcza. Każdy doprawia pod siebie, ale w naczyniu żaroodpornym nie robiłam, zawsze tradycyjnie w garnku, więc muszę kiedyś spróbować. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają smakowicie! Bardzo proszę o przepis na sos do nich. Widzę, że tutaj u Pani jest świetny i smakowicie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ach już widzę przepis na sosik :) Na pewno wypróbuje!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń