Tempura warzywna
Jedna z moich ulubionych przekąsek.
Chrupiąca tempura.
Pyszna i znakomicie smakuje z ulubionym sosem.
Składniki : 1 szklanka mąki, 1/2 szklanki mąki kukurydzianej, 300 ml zimnej wody, 2 jajka, olej do smażenia, warzywa - bakłażan, cukinia, marchew, brokuł.
Przygotowanie : Jajka ubij i dodaj zimną wodę. Mąkę pszenną i kukurydzianą przesyp do miski. Wymieszaj składniki. Warzywa pokrój na plastry i zanurz w cieście. Smaż na rozgrzanym oleju najlepiej po 2-3 sztuki warzyw. Odsącz na ręczniku papierowym.
O! Niezły pomysł. Nigdy nie jadłam czegoś takiego, ale czuję, że by mi zasmakowało. Muszę sobie zrobić, dzięki wielkie za ten przepis :D
OdpowiedzUsuńZwykle unikam smazonych potraw, ale dla takiej tempury zrobilabym wyjatek!
OdpowiedzUsuńo chętnie bym skosztowała:)
OdpowiedzUsuńPodobno jeszcze lżejsza tempura wychodzi, kiedy użyje się wody gazowanej, ale nie mogę potwierdzić z doświadczenia, bo nie robiłem, jeszcze ;)
OdpowiedzUsuńKochana tak wszystko pięknie podajesz, ze zjadłabym od ciebie wszystko ;)
OdpowiedzUsuńoj, oj! chrupię sobie. jest pyszna!
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńWitam ciepło. Jak sa takie mlode marchewki i nie duze to nie trzeba. Natomiast jak sa takie starsze to warto podhotowac 3-4 minuty
Usuń