Strony

piątek, 10 sierpnia 2012

Bułeczki pszenne " tygryski "

Bułeczki pszenne
 " tygryski "

Pszenne bułeczki charakteryzujące się chrupiącą skórką.
Świetne na śniadanie a dzieciaki porywają je nawet suche jako przekąskę.

Składniki : 1,5 opakowania suszonych drożdży, 1/4 szklanki ciepłej wody, 1 szklanka ciepłego mleka, cukier 2 łyżeczki, oliwa 2 łyżki, sól 2 łyżeczki, 3 -3,5 szklanki mąki.

Składniki masa ryżowa : 1 łyżeczka suchych drożdży, ciepła woda 1/2 szklanki, cukier 1 łyżeczka, oliwa 1 łyżka, sól 1 łyżeczka, mąka ryżowa 3/4 szklanki.

Przygotowanie ciasto : Do miski wsyp mąkę, suche drożdże, sól i cukier. Wymieszaj składniki. Delikatnie wlej mleko z wodą i oliwą. Wyrób ciasto na gładkie i lśniące. Przykryj ściereczką i odstaw na godzinę. Ciasto podziel na 8 części, uformuj kulki i odstaw na 20 minut. 

Przygotowanie masa ryżowa :  Do miseczki wsyp mąkę, drożdże, cukier, sól. Wymieszaj i wlej mokre składniki - oliwę i wodę. Połącz składniki tak aby powstała gęsta masa.

Przygotowanie bułeczki : Bułeczki posmaruj warstwą masy ryżowej i ponownie odstaw na 15-20 minut. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 25-30 minut w temperaturze 190-200 stopni.


16 komentarzy:

  1. Bardzo fajny pomysł :) A taka napakowana kanapka spowodowała u mnie nagły skręt kiszek ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mm, lubię takie wielkie kanapki. :) Z chęcią zjadłabym taką bułeczkę.

    OdpowiedzUsuń
  3. chętnie bym taka na śniadanko skonsumowałam, wygląda bajecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne bułeczki i niesamowicie apetyczne kanapki, takie to chętnie bym zjadła na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wspaniałe bułeczki, a kanapeczki z nimi w roli głównej pchota

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja osobiście nie jadam raczej pszennego pieczywa ale mój tata który nie uznaje innego będzie nimi zachwycony :D!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwierz, na pewno byś się skusiła na jedna złotą bułeczkę :P

      Usuń
  7. Nie dziwię się, że dzieciaki tak chętnie je jedzą, też chętnie chrupałabym takie bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Chleb tygrysi jest mi znany i to bardzo dobrze, nie przypuszczałam, że można zrobić to pieczywo w domu. Bułeczki wyglądają cudnie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie wiem co bardziej kusi, te bułeczki czy te mega apetyczne kanapeczki. Chyba zdecydowałabym się na jedno i drugie. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Od razu zrobiłam się głodna. A bułeczki wypróbujemy. Dzieki :-) pozdarwiamy

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękne bułeczki i bardzo odpowiada mi dobór składników w środku, nawet kolorystycznie świetnie sie to prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje serdecznie.
      Wolę kupi surową wędzoną szynkę niż zwykła polędwice , a w połączeniu z rukolą jest znakomita
      Pozdrawiam

      Usuń
  12. Piekłam jakiś czas temu bułeczki tygryski i są pyszne, w szczególności ta chrupiąca skórka! idealne do kanapek!

    OdpowiedzUsuń