Plecionka a`la pizza
Po bułeczkach z nadzieniem pizza przyszła pora na plecionkę.
Choć muszę się przyznać że miała być tradycyjna pizza, coś mi zostało po ostatnich wypiekach.
Plecionkę można przygotować w małej formie świetnie się sprawdzi na wycieczki czy piknik.
Składniki : 4 - 4,5 szklanki mąki, 1/4 szklanki oliwy z oliwek extra vergine Monini, 10g suchych drożdży (1,5 opakowania), 1 łyżeczka cukru, 2 łyżeczki soli, 1,5 szklanki ciepłej wody, 100g salami, 200g żółtego startego sera, puszka pomidorów krojonych w zalewie, puszka kukurydzy konserwowej, cebula, 1 jajko do posmarowania, przyprawa do pizzy.
Przygotowanie : Do miski wsyp mąkę, drożdże, cukier i sól. Wymieszaj składniki. Wlej wodę, oliwę i wyrób ciasto. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na 30 minut. Podziel ciasto na dwie części. Ciasto rozwałkuj na duży prostokąt. Na
środku ciasta rozsmaruj pomidory, dodaj salami, ser żółty, kukurydzę i pokrojoną cebulę. Poryp przyprawą do pizzy. Po obu stronach
potnij boki na równe pionowe paseczki i nakładaj na siebie pod skosem. Posmaruj rozbełtanym jajkiem. Piecz w
nagrzanym piekarniku przez 25-30 minut w temperaturze 180stopni.
Ciasto najlepiej jest rozwałkować na stolnicy, przenieś na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i nakładać składniki. W przeciwności do plecionki z owocami a`la pizza po nałożeniu składników jest dość ciężka. Z przepisu wychodzą dwie duże plecionki. Jeżeli chcesz użyć świeżych drożdży zamiast suchych to przygotuj zaczyn z 50g świeżych drożdży.
świetna. pyszne ma nadzienie, delikatne ciasto.
OdpowiedzUsuńidealna.
i naprawdę genialna alternatywa dla pizzy, w końcu na piknik łatwiej zabrać!
bajecznie wyglądają te plecioneczki:) a jak smakują podobnie do pizzy to mnie nic więcej do szczęścia nie trzeba:)
OdpowiedzUsuńDzieciaki ją uwielbiają.
UsuńFajna odmiana na stole.
pozdrawiam serdecznie
Super, to coś dla takiego łasucha jak ja :)
OdpowiedzUsuńte plecionki są obłędne! muszę się skusić na jakąś :) trudny wybór, wszystkie są przepiękne i kuszące :D
OdpowiedzUsuńDziennie inną :P
UsuńOstatnio wchodząc tutaj za każdym razem dostaję ślinotoku ;) Plecionki są świetne, na pewno jakąś zrobię, nie ma że boli :D
OdpowiedzUsuńPrzygotowanie jest bardzo proste i nie pochłania dużo czasu
UsuńChętnie bym się wprosiła :P
Robiłem wczoraj mini pizzę i nie mogłem się oprzeć, żeby jednej nie zwinąć w plecionkę ;) Muszę trochę dopracować technikę zwijania, żeby były ładniejsze, ale i tak wyglądała bardzo fajnie :)
Usuńświetna rzecz, muszę wypróbować:)
OdpowiedzUsuńPiękna i pyszna :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Świetny pomysł i wykonanie, plecionka idealna na piknik :)
OdpowiedzUsuńZaplanowałam ją sobie właśnie na najbliższe dni :D Musi być pyszna!
OdpowiedzUsuńmam pytanie. czy na zimno jest równie smaczna? czy to danie zdecydowanie do zjedzenia zaraz po upieczeniu?
OdpowiedzUsuńPlecionka jak i bułeczki ale pizza idealne są na ciepło i na zimno.
UsuńWiele osób mi pisało że robiło własnie plecionkę lub bułeczki jak szli w góry lub na inną wycieczkę.
Polecam serdecznie.
jeśłi nie mamay suchysz drozdy to ile trzeba dać świezych ?
OdpowiedzUsuńWitam ciepło,
UsuńOczywiście że można użyć świeżych drożdży 50-55g.
Pozdrawiam ciepło i życzę smacznego :)
Najgorsza rzecz jaką mogłam teraz zrobić to kliknąć w odnośnik do pizzy! No i wpadłam po uszy i ślinię się do monitora.
OdpowiedzUsuńJutro z samego rana zabieram się za ciasto i na wieczór będzie jak znalazł (oczywiście o ile to do wieczora dotrwa ;)).