Uwielbiane kluski na parze
buchty drożdżowe
Uwielbiane, ukochane, smakiem przypominające dzieciństwo.
Nie znam osoby która się nie oprze takim kluchom.
Najlepiej smakują z sosem z owoców sezonowych - truskawek czy jagód.
Składniki : 500g mąki pszennej, 2 jajka, 250ml mleka, 30g drożdży, 2 łyżki roztopionego masła, szczypta soli i cukru, dżem truskawkowy.
Przygotowanie : Do kubka wrzucić drożdże dodać szczyptę cukru i zalać 4-5 łyżkami ciepłego mleka. Pozostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę dodać sól, jajka, masło i wyrośnięte drożdże. Ciasto dokładnie wyrabia ręką tak aby było bardzo elastyczne i nie przyklejało się do dłoni. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Formować okrągłe kluski i dekoratorem do ciasta nadziać dżemem truskawkowym. Gotować na parze 10 minut.
ojejku ja też je uwielbiam a tak dawno ich nie jadłam! muszę spróbować po raz pierwszy zrobić je sama :)
OdpowiedzUsuńwieki ich nie robiłam! ale jak patrzę na te w Twoim wykonaniu to dochodzę do wniosku, że pora zakasać rękawy :) więc pomimo tego, że jest pierwsza w nocy - idę do kuchni :D
OdpowiedzUsuńczekaj czekaj :P zostało Ci coś jeszcze :D chętnie się przyczepie :P
UsuńJeszcze nigdy nie jadłam takich klusek. Ciekawa jestem jak smakują :)
OdpowiedzUsuńSą pyszne , pulchne i mięciutkie. Polecam bardzo :)
UsuńMoja babcia je robiła :) U nas mówiono na nie "pampuchy" i jadaliśmy je właśnie z sosem truskawkowym :) Pycha, smak dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńznalam je ale na slono z sosem grzybowym czy pomidorowym... a tutaj taka niespodzianka... cudne! mniam!
OdpowiedzUsuńu nas tylko robi się kluski na słodko :P
Usuńnigdy nie jadłam takich
OdpowiedzUsuńnigdy nie jadłam klusek na parze w wersji nadzianej! a mam właśnie mnóstwo truskawek. ja muszę, MUSZĘ takie przyrządzić!
OdpowiedzUsuńDżem truskawkowy w kluskach i sos ze świeżych truskawek to genialne połączenie. Polecam :)
UsuńPiękne zdjęcia. A bułeczki pycha też bardzo lubię zarówno na słodko jak i wytrawne.
OdpowiedzUsuńOch jak ja dawno nie jadłam tego pysznego dania:P!
OdpowiedzUsuńwspaniałe! u mnie obowiązkowo są pampuchy jak tylko się pojawiają truskaweczki!...mm....albo knedliki czeskie z sosem truskawkowym....śliczne fotki. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPiękne te kluseczki!:)
OdpowiedzUsuńbuchty kojarzą mi się głównie z przedszkolnym obiadem.Muszę spróbować zrobić sama, Twoje wyszły pięknie!
OdpowiedzUsuńPojawiają się u nas w domu regularnie...nikt nie jest w stanie zachować przy nich umiaru ;)
OdpowiedzUsuńRaz, dawno temu sam robiłem, ale moje karłowato wyglądały ;-)
OdpowiedzUsuńBo do ciasta trzema mieć cierpliwość :P
UsuńWyrabianie ciasta na buchty zajmuje ok 20 minut
Ale smakowite. Zapisuję do zrobienia koniecznie!
OdpowiedzUsuńNie wiem, jakim cudem nigdy nie trafiłam na Twój blog :( Przeglądam je każdego dnia szukając jakiegoś przepisu odpowiadającego moim smakom. Twoje przepisy są niesamowite, a patrząc na zdjęcia na samą myśl robię się głodna. Właśnie idę wypróbować chałkę wg Twojego przepisu :) Dzięki za wiele wspaniałych przepisów, które napewno pojawią się w mojej kuchni
OdpowiedzUsuńPiszesz ze do rozczynu dodajesz 3-4 lyzki mleka a co z resztą.Rozumiem ,że dodaje do pozostałej mąki Zabieram się za robienie..... Jadlam kiedys u koleżanki a teraz dzięki Tobie zrobię sama. Dzięki
OdpowiedzUsuń