Kiełbaski jak pączki
czyli amerykańskie corn dog
Corn dog to jedno z najbardziej popularnych dań w Ameryce typu fast food.
Kiełbaska pokryta ciastem kukurydzianym i smażona na gorącym oleju.
Świetnie nadają się na pikniki, biwaki lub wypady poza miasto.
A przede wszystkim nie musisz brać ze sobą sztućców!
Dzieciaki na pewno nie odmówią chrupiącej panierce.
Składniki : olej do smażenia, 2/3 mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki kukurydzianej + 2 łyżki, 2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 jajko, 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczka pieprzu, 1 szklanka maślanki, kiełbaski mini lub parówki pocięte na 3 części, wykałaczki lub małe patyczki drewniane do lodów.
Przygotowanie : Do miski wsyp mąkę pszenna i kukurydzianą. Dodaj sól, cukier,pieprz, proszek do pieczenia , wszystko wymieszaj. Wlej maślankę i wbij jajko. Zmiksuj na gładką masę. Kiełbaski nabij na wykałaczki lub patyczki, zamocz w cieście i delikatnie zanurz w gorącym oleju. Smaż na złoty kolor.
Kiełbaski najlepiej smakują z ketchupem.
hihi, jakie urocze!
OdpowiedzUsuńOd dawna chciałam je zrobić :)
OdpowiedzUsuńNie wiem czemu ale kojarzą mi się z małymi jamnikami :D
Zrobilam dzis, sa pyszne:)
OdpowiedzUsuńja nie przepadam ale musze przyzna że kiełbaski są berdzo dobre, a dzieciaki ucieszyło to że chrupią :P
Usuńskąd takie niesamowite pomysły? wygląda apetycznie na maaksaaa! :)
OdpowiedzUsuńA ja się zawsze zastanawiałam co to jest ten corndog. Super!
OdpowiedzUsuńWyglądają świetnie! Nigdy nie spotkałam się z taką wersją kiełbasek :)
OdpowiedzUsuńfajny pomysł. pięknie je podałaś :)
OdpowiedzUsuńNa pewno są smaczne,moje dzieci chętnie by je zjadły
OdpowiedzUsuń