Strony

środa, 9 maja 2012

Zupa botwinkowa z fetą

Zupa botwinkowa z fetą



Składniki : 1 pęczek botwinki z buraczkami, bulion warzywny, koperek, sól, pieprz, 1 łyżka śmietany 18%, 1 łyżka mąki, 1/2 cytryny, 1/3 opakowania sera feta.

Przygotowanie : Bulion warzywny doprowadzić o wrzenia. Botwinkę wraz z buraczkami opłukać , oczyścić i posiekać. Wrzucić buraczki do bulionu i na wolnym ogniu gotować 10-15minut. Śmietanę wymieszać z mąka i  2 łyżkami zimnej wody. Dodać do śmietany 2-3 łyżki zupy botwinkowej, wymieszać i wlać powoli do zupy. Doprawić cytryną, solą i pieprzem do smaku.  Zupkę wyłożyć na talerz dodać koperek i pokruszony w palcach ser feta.







5 komentarzy:

  1. Mmmm.. pycha;) Moje smaki dzieciństwa;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Alez pieknie wyglada! Juz od samego patrzenia robi sie cieplo i przyjemnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. co roku, mam w planach zrobić zupę z botwinki. Jak dotąd napawam się tylko jej smakiem na fotografiach.
    Pozdrawiamy Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  4. Jejku...ale sie głodna zrobiłam..Idę do warzywniaka sprawdzic czy już jest botwinka ale chyba ejszcze za wczesnie...mniam uwielbiam i ja i mój synus.Mąż nie ale i tak bedzie dopiero na weekend wiec śmiało dzisiaj mogłabym zrobić..Tym bardziej,ze tak gorąco u nas...Wspaniale wygląda..

    OdpowiedzUsuń
  5. Zupa botwinkowa z fetą? Arcyciekawe połączenie smaków. Muszę koniecznie spróbować czegoś takiego, bo to dla mnie absolutna nowość.

    OdpowiedzUsuń