Podaruj mi trochę tęczy...
Czasem się zastanawiam co podać gościom i czym zaskoczyć ich tym razem. Nie ma nic bajkowego niż tęczowy tort. Prosty do przygotowania i nie wymaga pieczenia, więc masz pewność ze wszystko pójdzie zgodnie z planem.
Składniki : puszka mleka skondensowanego niesłodzonego, 3 różne galaretki o
kontrastowych kolorach ( u mnie czerwona, niebieska , zółta ), 2 łyżki cukru pudru, 150g kruchych ciastek czekoladowych, 1/4 masła.
Składniki na masę czekoladową: 150g śmietany kremówki, 1 czekolada mleczna 100g, 1 czekolada gorzka 100g, 1/4 miękkiego masła, 1 łyżka esencji waniliowej, draże do dekoracji.
Przygotowanie : 3 galaretki rozpuść w szklance gorącej wody, każda w osobnej. Ostudź. Ciasteczka pokrusz i zalej stopionym masłem, dokładnie wymieszaj. Wyłóż spód formy masą z ciasteczek. Mleko zagęszczone z puszki ubić , tak aby powstała pianka. Podzielić ubite mleczko na 3 części, każdą do osobnej miseczki. Dodać do każdej z osobna galaretkę, dokładnie wymieszać. Wlać do formy po łyżce na zmianę z koloru, tak aby tworzyły kolorowe fale. Wstawić do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie przygotować czekoladowa polewę. Czekoladę mleczna i gorzką połamać na kawałki, wrzucić do miski. Śmietanę kremówkę zagotować, zalać nią czekoladę, delikatnie wymieszać aż składniki się połącza. Do uzyskanej gęstej masy , dodać bardzo miękkie masło i esencję waniliową. Wszystko dokładnie ucieramy. Pozostawić do ostudzenia. Smarujemy piankę masą czekoladową i ponownie wkładamy do lodówki przynajmniej na godzinę. Dekorujemy według uznania kolorowymi drażami.
Pięknie wygląda..
OdpowiedzUsuńtort jest PRZE-PIĘ-KNY! :) uwielbiam takie tęczowe cudeńka, napewno poczynię go wkrótce! :)
OdpowiedzUsuńExtra juz raz robilam, tylko czekolada mi nie wyszla :) le w smaku pyszne bylo
OdpowiedzUsuń