Kiełbaski w cieście drożdżowym
Przepis jest bardzo prosty.
Świetna przekąska czy kolacja dla dzieci.
A do środka możesz zawinąć co tylko chcesz
- ser, pomidor, ketchup, pieczarki.
Składniki: 2 szklanki mąki, 2 dag drożdży, łyżeczka soli, 4 łyżki oleju, 2/3 szklanki wody, 8 małych kiełbasek lub parówek, 2 łyżki mleka.
Przygotowanie : Do mąki dodajemy sól, olej oraz rozpuszczone w ciepłej wodzie drożdże. Wszystko dokładnie mieszany oraz wyrabiamy na gładkie ciasto. Odstawiamy na 30min do wyrośnięcia ciasta. Ciasto wałkujemy na cienki płat i owijamy nim kiełbaski. Smarujemy górę ciasta mlekiem i posypujemy ulubionymi ziarnami. Wkładamy całość do nagrzanego piekarnika na 15 min w temperaturze 200 stopni.
bardzo ładne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńsą pyszne te kiełbaski - sama robiłam!
W szklance rozpuszczać drożdże ?
OdpowiedzUsuńwyglądają smaaaakowicie :)
Tak w szklance,
Usuńmożna dodać trochę mąki i szczyptę cukru.
A można jeszcze łatwiej - prosto do mąki suszone drożdże - 2,5 łyżeczki.
Pozdrawiam serdecznie