Ciasto jagodowe z mascarpone
U mnie ciągle jagodowo !
Pyszne ciasto z kremowym mascarpone i jagodami.
Składniki : (w temperaturze pokojowej)
- 300g miękkiego masła
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 jajek
- 1 1/3 szklanki cukru
- 220g serka mascarpone
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- jagody
- masło i bułka tarta (do posmarowania formy)
Formę wysmaruj masłem i posyp bułką tartą.
Jagody opłukaj, osusz ręcznikiem papierowym i posyp mąką.
Masło utrzyj na puszystą masę. Partiami wsypuj cukier nie przerywając miksowania. Po kolei dodawaj kolejny składnik, kiedy ostatni się połączy - serek, po jednym jajku oraz mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i budyniem. 3/4 ciasta wlej do formy ułóż jagody i przykryj pozostałą częścią ciasta. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 45-50minut w temperaturze 180 stopni.(po 30 minutach włączyłam termoobieg)
Mmm, ale smacznie wygląda. :) I te jagódki się super ułożyły w jednym miejscu. :)
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie!
OdpowiedzUsuńJaka piękna babka! Taka kolorowa, wiosenna. Od Wielkanocy jakoś nikt babek nie piekł, a to błąd :)
OdpowiedzUsuńznów piękne zdjęcia, jak zawsze :]
OdpowiedzUsuńi wspaniałe ciasto. wygląda bardzo smacznie i okazale. atrakcyjne :]
pozdrawiam!
Fotogenicznia z niej babka ;) Ładnie jej z jagódkami i miętą!
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne z tymi jagodami :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie... I na pewno bardzo delikatnie przez to mascarpone, delicje ;)
OdpowiedzUsuńWyglada smakowicie, a czy zamiast jagód można dać jakieś inne owoce??
OdpowiedzUsuńWitam ciepło,
OdpowiedzUsuńOwoce mogą byc dowolne, ( jabłka, brzoskwinie..) tylko oproszyłabym je mąką wcześniej żeby za bardzo nie opadły na dno.
Bardzo dziękuje za odpowiedz, w takim razie zabieram sie za pieczenie :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńno robilam ostatnio to ciasto przepyszne w piec minut poszlo super przepis :) dziekuje
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)
Usuń