Filety w cieście
Pyszna odmiana tradycyjnych schabowych.
Ciasto bardzo aromatyczne dzięki świeżym ziołom.
Składniki :
- 3 pojedyncze filety z kurczaka
- 1 szklanka mąki
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- garść świeżego tymianku
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- olej do smażenia
Fileta oczyść i opłucz. Osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój na mniejsze kawałki. Do miski wlej mleko, wbij jajko oraz wsyp mąkę, przyprawy i posiekany tymianek. Dokładnie połącz składniki. Mięso włóż do ciasta, dokładnie obtocz. Smaż na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor.
Rewelacyjny pomysł.
OdpowiedzUsuńtez takie robię:) mój łasuch bardziej je lubię od standardowych kotletów w panierce:)
OdpowiedzUsuńwyglądają bardzo apetycznie. ogólnie jem bardzo mało mięsa i często wcale mnie dania mięsne nie przekonują, ale Twoje - oj, zjadłabym z chęcią! :)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście aromatyczne! I choć uwielbiam zwykłe w panierce, to takie również muszą być pyszne!
OdpowiedzUsuńrobiłam pierwszy raz i super polecam
OdpowiedzUsuń