Delikatne naleśniki
z mascarpone i truskawkami
Cienkie i delikatne ciasto.
Pyszne mascarpone wymieszane z musem truskawkowym jest idealne.
Składniki :
- 1 1/5 szklanki mąki
- 2 jajka
- szczypta soli
- 2 szklanki mleka
- klarowane masło, do smażenia
- 120g serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
- 100g truskawek
Roztrzep jajka w mleku. Dodaj mąkę i zmiksuj wszystko na gładką masę. Smaż na patelni posmarowanej tłuszczem cienkie naleśniki.
Truskawki obierz z szypułek. Zmiksuj z cukrem pudrem na mus. Dodaj mascarpone i połącz składniki.
Każdego naleśnika cienko posmaruj serkiem z truskawkami.
o właśnie takie najlepsze:) Mascarpone...ulubione:)
OdpowiedzUsuńJaka woda?(Roztrzep jajka...) W składnikach nie ma nic o wodzie.
OdpowiedzUsuńWyglądają smakowicie!
OdpowiedzUsuńJestem całkowicie uzależniona od naleśników, choć rożnie mi wychodzą, bo nie trzyma się przepisów, spróbuję zrobić według twego :)
OdpowiedzUsuń