Klasyczne danie z fasolą, papryką i dużą ilością chilli.
Świetnie nadaje się na danie główne jak również na przekąskę.
Składniki : 500g mielonej wołowiny, 2 ząbki czosnku, 2 cebule, 1 puszka pomidorów krojonych w zalewie, 1 płaska łyżka płatków chilli, 1 łyżka kminku, 1 czerwona papryka, 2 szklanki bulionu wołowego, 1 puszka fasoli czerwonej w zalewie, sól, pieprz, olej.
Przygotowanie : Na patelni rozgrzej olej, wrzuć pokrojoną cebulę, paprykę, czosnek, kminek, paprykę chilli. Całość chwilę podsmażyć. Dodaj mięso i mieszając całość smażyć. Wrzuć pomidory i wlej bulion. Przykryj i duś 20-25 minut co jakiś czas mieszając. Na koniec dodaj odsączoną fasolę i podgotuj z 5-10 minut.
Super! Od siebie dodaję do chili jeszcze gorzką czekoladę. Smakuje wybornie :)
OdpowiedzUsuńJa jeszcze dodaję kukurydzę :) Pycha!
OdpowiedzUsuńUwielbiam chilli con carne, jadłam kiedyś w restauracji i od tamtej pory szukam idealnego przepisu. Twoja propozycja wygląda super :)
OdpowiedzUsuńmój brat mi ciągle głowę suszy o to danie, a ja mówię później:P Twoje zdjęcia mnie przekonały, że chyba muszę wreszcie mu ulec:P
OdpowiedzUsuńHmm... Bez kukurydzy? Z kminkiem?
OdpowiedzUsuń