tag:blogger.com,1999:blog-5183970344158683036.post5265626911957682593..comments2024-02-26T17:02:35.892+01:00Comments on Anyżkowo: Konkurs z Fitellą i Gellwe Anyzkowohttp://www.blogger.com/profile/01958039515859534229noreply@blogger.comBlogger52125tag:blogger.com,1999:blog-5183970344158683036.post-78520196041803615272013-08-23T03:54:59.608+02:002013-08-23T03:54:59.608+02:00Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką....Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką.<br /><br /> Składniki na kruche ciasto:<br /><br /> 2,5 szklanki mąki pszennej (może być również mąka krupczatka)<br /> 250 g masła lub margaryny, zimnego<br /> 2 łyżeczki proszku do pieczenia<br /> 3 łyżki cukru pudru<br /> 5 żółtek<br /><br />Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta (można również składniki zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki wody. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej.<br /><br />Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.<br /><br />Delikatna budyniowa pianka:<br /><br /> 5 białek<br /> 1 szklanka drobnego cukru do wypieków<br /> 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)*<br /> 2 opakowania budyniu śmietankowego GELLWE(2 x 40 g)<br /> 1/2 szklanki oleju słonecznikowego<br /><br />Ponadto:<br /><br /> 500 g malin (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej)<br /> cukier puder do oprószenia<br /><br />Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.<br /><br />Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto maliny (otworkami do góry). Maliny łopatką lekko wepchnąć w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).<br /><br />Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut. Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem.<br /><br />DLA MNIE NUMER JEDEN. <br />EMAIL: monika.kubisiak@op.plAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5183970344158683036.post-53872750461578482302013-08-23T03:49:35.937+02:002013-08-23T03:49:35.937+02:00Groteskowy przepis na koktajl.
Do garnka wlej 8 k...Groteskowy przepis na koktajl.<br /><br />Do garnka wlej 8 kropli rosy i dosyp szczyptę srebrzystego pyłu. Mieszaj. Wrzuć 2 opakowania musli truskawkowych GELLWE. Następnie przetrzeć promień słońca i dodać kroplę mgiełki. Dosyp dwa mięciutkie obłoczki. Porządnie zmiksować. Zostawić wywar na 10 min. Po czym dolać księżycowego blasku i wypić.<br /><br />mój e-mail : monika.kubisiak@op.plAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5183970344158683036.post-53777392239949150572013-08-22T23:04:05.762+02:002013-08-22T23:04:05.762+02:00Owocowy przekładaniec
Składniki:
ok. 400 g herbat...Owocowy przekładaniec<br /><br />Składniki:<br />ok. 400 g herbatników (2 opakowania po 220 g)<br />3 banany<br />ok. 300 g truskawek<br />2 galaretki truskawkowe<br /><br />Obie galaretki rozpuścić w ok. 600 ml gorącej wody i zostawić do ostudzenia. Banany obrać i pokroić w o.5 cm plasterki. Truskawki umyć, obrać z szypułek i pokroić w plasterki ok. 0.5 cm.<br /><br />Masa budyniowa:<br />700 ml mleka<br />8 czubatych łyżek cukru<br />3 duże żółtka<br />3 czubate łyżki mąki pszennej<br />3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej<br />200 g masła (miękkiego)<br /><br />Z mleka odlewamy szklankę mleka. Do pozostałego dodajemy cukier i zagotowujemy. Do szklanki mleka dodajemy obie mąki i żółtka i dokładnie mieszamy. Następnie wlewamy tą masę do gotującego się mleka i mieszamy intensywnie do uzyskania budyniu. Pozostawiamy do wystygnięcia. Wierzch budyniu przykrywamy folią spożywczą, żeby nie zrobił się kożuch.<br />Miękkie masło ubijamy mikserem aż do momentu uzyskania puszystej masy. Następnie, ciągle ucierając, dodajemy po łyżce masy budyniowej i miksujemy aż masa będzie jednolita.<br /><br />W formie o wymiarach 27x35 cm układamy warstwami: herbatniki, 1/3 masy budyniowej, plasterki truskawek, herbatniki, 1/3 masy budyniowej, plasterki bananów, herbatniki, pozostałą masę budyniową, plasterki truskawek i bananów, galaretkę. Schłodzić w lodówce ok. 5-6 godzin - wtedy jest najlepsze.<br />Przed wylaniem galaretki (powinna być lekko tężejąca) na wierzch ciasta dobrze jest je najpierw schłodzić ok. pół godziny w lodówce.<br /><br /><br />Smacznego :)<br /><br />Milena<br />mail: mch_152@wp.plRozmaitości Milkihttps://www.blogger.com/profile/04049893613312962495noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5183970344158683036.post-64315602515248186482013-08-22T18:39:55.895+02:002013-08-22T18:39:55.895+02:00Mam jeszcze jeden przepis na prosty deser: BUDYNIO...Mam jeszcze jeden przepis na prosty deser: BUDYNIOWY PRZEKŁADANIEC. Potrzebny będzie budyń waniliowy lub śmietankowy oraz budyń czekoladowy z Gellwe i herbatniki, dużą, przezroczystą miskę. Zrób budyń "biały" i "czarny" według instrukcji na opakowaniu. Do miski nalej pierwszą warstwę budyniu "białego", przełóż teraz herbatnikami, nalej warstwę budyniu "czarnego", przełóż znów herbatnikami itd.....aż skończy się budyń. Górną warstwę zrób z herbatników, by ładnie i smacznie wyglądało. Teraz pozostaw żeby deser wystygł. Delektuj się pysznym deserem z Gellwe :)<br /><br />Smacznego ;) <br /><br />Maria<br />mysia.z@interia.plAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5183970344158683036.post-63005743615715015922013-08-22T18:20:38.323+02:002013-08-22T18:20:38.323+02:00Mój przepis na OWOCOJOGURT, który jest bardzo pros...Mój przepis na OWOCOJOGURT, który jest bardzo prosty do zrobienia :)<br />Przygotuj miskę(najlepiej przezroczystą, ponieważ będzie wtedy widać wszystkie kolorowe warstwy). Łyżeczką przełóż jogurt naturalny grecki do miski, niech jogurt zajmie 3/4 miski lub trochę mniej (w zależności ile składników ktoś chce użyć). Dodaj: 1,5 łyżeczki dżemu lub więcej(jeżeli ktoś lubi słodkie desery), poziomki, jeżyny, brzoskwinie lub inne owoce, wsyp jedną paczkę MUSLI 50G TROPIKALNE, TRUSKAWKOWE lub ŻURAWINOWE na wierzch deseru. Teraz można się cieszyć ze swojego deseru przez wygląd i smak :)<br /><br />Smacznego ;)<br /><br />Maria<br />mysia.z@interia.plAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5183970344158683036.post-85114963367509946442013-08-22T16:31:47.004+02:002013-08-22T16:31:47.004+02:00Ten komentarz został usunięty przez autora.APhttps://www.blogger.com/profile/09572545087914181911noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5183970344158683036.post-90246450872808162892013-08-22T16:15:09.488+02:002013-08-22T16:15:09.488+02:00
Pyszne, chrupiące i delikatne
Topione rogaliki ...<br />Pyszne, chrupiące i delikatne <br /><br />Topione rogaliki ze strzelającym nadzieniem<br /><br />Składniki na ciasto:<br />-50 dag mąki<br />-25 dag margaryny<br />-jajko<br />-4 dag drożdży<br />-1/2 szklanki mleka<br />-szczypta sól<br />-łyżeczka cukru<br />Dodatkowo:<br />-mąka do podsypywania<br />-ulubione nadzienie (np.nutella, marmolada owocowa, świeże owoce)<br />-małe opakowanie ulubionej FITELLI (u mnie ta z truskawkami)<br />-żółtko do posmarowania<br />-cukier puder wedle uznania<br /><br />Przygotowanie:<br />Drożdże wymieszać z cukrem i letnim mlekiem. Wsypać mąkę, dodać margarynę, jajko, sól. Zagnieść ciasto by nie było zbyt klejące na posypanej mąką stolnicy, włożyć do woreczka. Wsadzić „pakunek” do miski z zimną wodą i poczekać aż wypłynie. Ciasto pociąć na 3 części. Każdą rozwałkować na stolnicy w kształt koła i pociąć na 8 trójkątów. Na każdy nałożyć łyżeczkę nadzienia, posypać niecałą łyżeczką FITELLI i zwinąć w rogalika. Ułożyć rogaliki na blaszy, posmarować rozmąconym żółtkiem, wstawić do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika i piec do zarumienienia. Dobrze smakują posypane cukrem pudrem.<br /><br />Są proste i zawsze się udają Najbardziej lubię popijać je cappucino z GELLWE La Mattina <br /><br />Link do zdjęcia własnego autorstwa - http://img29.imageshack.us/img29/7300/kv14.jpg<br /><br />Agata<br />agatta131@interia.plAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5183970344158683036.post-63633440015294258552013-08-22T11:51:10.173+02:002013-08-22T11:51:10.173+02:00Dobre dla oka i podniebienia!
Bierzemy wysokie sz...Dobre dla oka i podniebienia!<br /><br />Bierzemy wysokie szklanki i kolejno do nich wlewamy i wkładamy poszczególne składniki. <br />Inwencja zależy od wykonawcy jak i dostępności owoców i gustów.<br /><br />Pierwszą warstwę stanowi galaretka truskawkowa - 2 cm, odczekujemy, aż galaretka stężeje,<br />następnie wkładamy 2 cm wydrylowanych wiśni,<br />następnie 2 cm galaretka agrestowa (wiadomo, musi być w stanie stałym),<br />następnie 2 cm bananów,<br />2 cm galaretka truskawkowa (wiemy co...),<br />2 cm bakalii,<br />2 galaretki cytrynowej<br />plus (koniecznie!) parasolka!<br /><br /> Smacznie i niekalorycznie!<br /> <br /> Joanna<br />joanna.broda@poczt.fmAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5183970344158683036.post-39510266217843899162013-08-21T15:49:42.316+02:002013-08-21T15:49:42.316+02:00DESER GALARETKOWO-OWOCOWY
Deserek można zrobić z ...DESER GALARETKOWO-OWOCOWY<br /><br />Deserek można zrobić z dowolnymi owocami.Jest bardzo lekki i smaczny.<br /><br />*3 nektarynki<br />*1 op galaretki multiwitamina <br />*1/2 l wody<br />*150 ml śmietany kremówki<br /><br />Nektarynki obrać ze skórki,pokroić w drobną kosteczkę.Parę posiekanych kosteczek zostawić do dekoracji,pozostałe rozłożyć do małych,najlepiej przezroczystych miseczek.<br />Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu,wystudzić.Połową galaretki zalać owoce.Miseczki ustawić ukośnie w lodówce.Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno.Z pozostałej ilości galaretki odlać 1/3,resztę tężejącej galaretki zmiksować na pianę i dodać do niej ubitą śmietankę.Piankę wyłożyć do miseczek z zastygniętą galaretką,lekko wyrównać powierzchnię.Deser przybrać kostkami galaretki i odłożonymi owocami.Na górę można położyć jeszcze listek mięty.<br /><br />Daria<br />daria443@amorki.plAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5183970344158683036.post-25333389953309173072013-08-21T13:17:20.799+02:002013-08-21T13:17:20.799+02:00Ciasteczka owsiane z musli i budyniem :)
Składnik...Ciasteczka owsiane z musli i budyniem :)<br /><br />Składniki:<br /><br />1 szklanka płatków owsianych<br />garść płatków musli Fitella (jeśli ktoś woli można zrobić pół na pół z płatkami owsianymi)<br />1 szklanka mąki + 1 łyżka proszku do pieczenia,<br />2 opakowania budyniu śmietankowego Gellwe<br />1 jajko<br />1/2 szklanki cukru - ja dodaję jednak mniej + 2 łyżeczki cukru waniliowego<br />szczypta soli<br />3/4 kostki margaryny<br /><br />Sposób przyrządzenia:<br /><br />Ciepłą margarynę ucieramy z cukrami. Do masy dodajemy jajko i dalej ucieramy.<br />W oddzielnej misce mieszamy mąkę z płatkami owsianymi i pokruszonymi musli Fitella, dodajemy również budynie Gellwe i proszek do pieczenia. Następnie dodajemy to wszystko do wcześniej utartej masy i dokładnie mieszamy. Blachę do pieczenia smarujemy margaryną i nakładamy na nią przygotowane ciasto porcjami tak aby utworzyć kształt ciastka. To jest jedn sposób, ja natomiast przekładam masę do rękawa i formuję ciastka przy jego pomocy. Ważne aby między ciastkami zachować odstęp bo urosną w piekarniku. Ciasteczka wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 15 minut lub do uzyskania pożądanego zrumienienia. ;)<br /><br />Smacznego! :)<br /><br />kalosze@wp.pl<br /><br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5183970344158683036.post-42585138495742039132013-08-21T09:42:50.051+02:002013-08-21T09:42:50.051+02:00ups.. literówka: mariolasir@o2.pl ;)ups.. literówka: mariolasir@o2.pl ;)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5183970344158683036.post-32307501448334844092013-08-21T09:42:01.059+02:002013-08-21T09:42:01.059+02:00Jestem typem 'Zosi Samosi' więc najchętnie...Jestem typem 'Zosi Samosi' więc najchętniej wszystko robiłabym sama! Również w kuchni, dlatego któregoś razu, na urodziny brata, który uwielbia galaretki postanowiłam zrobić mu super niespodziankę. Też lubię takie kupne galaretki, są szybką i pyszną przekąską, ale zawsze rozczarowuje mnie w nich za mało czekoladowej polewy ;D i wolałabym jakąś dodatkową niespodziankę w środku. Więc wymyśliłam sobie grube czekoladowe galaretki z owocami. Zagotowałam truskawkową i agrestową galaretkę według instrukcji i wylałam je do prostokątnych pojemniczków plastikowych do przechowywania żywności. Do truskawkowej dodałam duuuużo świeżych malin, a do zielonej kawałeczki kiwi. Po stężeniu galaretki, te duże prostokąty pocięłam na prostokąty o wysokości około 2cm( tak jak kroi się warstwy biszkoptu na tort), wygrzebałam z szuflady małą foremkę serduszko i zaczęłam wycinam galaretkowo-owocowe serca( świetna zabawa ;D ). Kiedy miałam już wszystkie galaretki wycięte, rozpuściłam czekoladę i wszystkie po kolei zanurzałam i odkładałam do wyschnięcia na kratkę kuchenną. Żeby warstwa czekolady była naprawdę pokaźna, powtórzyłam jeszcze raz operację z płynną czekoladą. Jeszcze delikatnie mokrą czekoladę posypałam kolorowymi cukiereczkami po wierzchu i poczekałam do całkowitego wyschnięcia. Kiedy wręczyłam mojemu bratu wielkie pudło serduszkowych kolorowych domowych! galaretek był w zachwycony.. i od tamtej pory co chwile zamawia u mnie moje home-made galaretki ;D<br /><br />Pozdrawiam, Mariola!<br /><br />mariolsir@o2.plAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5183970344158683036.post-59239293870693920052013-08-20T22:12:15.515+02:002013-08-20T22:12:15.515+02:00U mnie będzie kalorycznie.
Zrobić budyń Gellwe (ul...U mnie będzie kalorycznie.<br />Zrobić budyń Gellwe (ulubiony smak)= zamiast mleka użyć śmietany kremówki, także zrobić go gęsty, tzn 2paczki na porcję płynu podaną na 1 opakowanie.<br />Jak przestygnie robić łyżką kulki i wrzucać do musli fitella, obtoczyć, wyjąć i wyłożyć na talerzyk.<br />Udekorować Bitą Śmietaną Gellwe, tak aby wszystko przykryć kołderką białego puchu.<br /><br />Kasia<br />keess@tlen.pl<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5183970344158683036.post-11096141757889072032013-08-20T21:04:51.472+02:002013-08-20T21:04:51.472+02:00Nazwa może nie jest zachęcająca, ale smak naprawdę...Nazwa może nie jest zachęcająca, ale smak naprawdę wyśmienity :-)<br /><br />Podaję prosty przepis na LEGUMINĘ:<br />- 2 galaretki Gellwe w ulubionych smakach <br />- 2 bite śmietany Śnieżka Gellwe<br />- ulubione owoce <br /><br />Sposób przyrządzenia:<br />Galaretki przyrządzamy według przepisu na opakowaniu, zostawiamy do wystygnięcia i czekamy tak długo, aż galaretki będą już tężały. Gdy widzimy, że galaretki tężeją rozrabiamy Śnieżki według przepisu na opakowaniu i po trochu nadal miksując całość dodajemy tężejące galaretki. Po uzyskaniu jednolitej masy przelewamy do dużej miski wypełnionej owocami. Kroimy w kawałki, zajadamy ze smakiem :-)<br /><br />Smacznego!<br /><br />Email: azdb@wp.plAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5183970344158683036.post-35487189115402699082013-08-20T19:54:01.185+02:002013-08-20T19:54:01.185+02:00Ania
anus40@o2.plAnia<br />anus40@o2.plAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5183970344158683036.post-16526115540347733022013-08-20T19:53:27.596+02:002013-08-20T19:53:27.596+02:00Ja uwielbiam prostotę więc preferuje kolorowe gala...Ja uwielbiam prostotę więc preferuje kolorowe galaretki:) jeden pucharek to kilka kolorów ;p taka tęcza:) dzieciaki uwielbiają je:)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5183970344158683036.post-27998202033810908722013-08-20T17:50:16.623+02:002013-08-20T17:50:16.623+02:00witam, chętnie podam wam doskonały pomysł na na nu...witam, chętnie podam wam doskonały pomysł na na nudę w pracy a przy okazji na zaspokojenie zachcianek związanych z jedzeniem, często pracuje w nocy i wtedy lubie zjeść coś słodkiego ale w nie konwencjonalny sposób polecam wam np taką opcję:<br />bierzemy duże naczynie typu słoik lub pojemnik po herbacie rozpuszczalnej z gellwe, musi być z zakrętką, wsypujemy śnieżkę light i dodajemy zimną wodę i potrząsamy jak marakasami aż ubijemy na sztywno śnieżkę, w kubku rozrabiamy słodki kubek gellwe budyń karmel, śmietanka lub kakao jaki kto woli, dla lubiących zimne budynie proponuję się zdrzemnąć na pół godziny, przekładamy na jakiś spodek, tackę lub inną płaską powierzchnię, posypujemy rodzynkami, orzechami i płatkami fittela tropical, nakładamy bitą śmietanę i posypujemy kawą 3 w 1, dla efektu wizualnego. i zaczynamy ucztę Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/14640268599595903541noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5183970344158683036.post-12724669587745213782013-08-20T13:55:32.291+02:002013-08-20T13:55:32.291+02:00Wiele osób nie ma tak naprawdę czasu na siedzenie ...Wiele osób nie ma tak naprawdę czasu na siedzenie w kuchni, a piekarnika używają tylko do podgrzewania pizzy, bo z wszystko inne pod ich dotykiem zamienia się w zakalec. Ale nie trzeba się martwić, bo dzięki produktom, np. firmy Gelwe i Fitella, można błyskawicznie zaserwować pyszny i zdrowy deser!<br /><br />Oto przepis na LETNIE NIEKŁOPOTLIWE ORZEŹWIENIE:<br /><br />Potrzebujemy:<br />- 1 butelka nice tea by Fitella o smaku brzoskwiniowym<br />- 1 budyń śmiatnkowy Gelwe<br />- 2 łyżki cukru<br />- 1 kisiel Frugo pomarańczowy<br />- 2 opakowania musli tropikalnego Fitella<br />- 4 wysokie szklanki<br /><br />Przygotowanie:<br /><br /><br />Do kubka wlewamy część nice tea brzoskwiniowej i wsypujemy budyń Gelwe i dokładnie mieszamy aż do rozpuszczenia wszystkich grudek. Resztę nice tea przelewamy do garnka, dodajemy cukier i zagotowujemy. Zmniejszamy płomień pod garnkiem i wlewamy zawartość kubka, szybko mieszając całość aż do zgęstnienia. Odstawiamy do ostygnięcia.<br />Kisiel pomarańczowy frugo przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.<br /><br />Do czterech szklanek rozdzielamy po równo 1 opakowanie musli tropikalnego. Na nie nakładamy grubą warstwę budyniu, następnie cienką warstwę kisielu. Kolejno na to nakładamy resztę musli tropikalnego, budyń i kisiel. Szklanki z deserem schładzamy w lodówce przez około pół godziny i... delektujemy się orzeźwiającym smakiem!<br /><br /><br />Katarzyna<br />kataszyna@gmail.commałgorzatahttps://www.blogger.com/profile/14588061514439057007noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5183970344158683036.post-2061966692804373672013-08-20T13:21:02.686+02:002013-08-20T13:21:02.686+02:00Kolorowy twist
Potrzebujemy:
* 1 opakowanie galar...Kolorowy twist<br /><br />Potrzebujemy:<br />* 1 opakowanie galaretki GELWE o smaku truskawkowym<br />* 1 opakowanie galaretka GELWE o smaku multiwitamina<br />* 1 opakowanie galaretka GELWE o smaku cytrynowym<br />* bita śmietana<br /><br />Sposób przygotowania:<br />Galaretki przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, każdą w oddzielnym naczyniu. Następnie galaretkę o smaku truskawkowym rozlewamy do szklaneczek. Tak by 1/3 szklaneczki była zajęta przez galaretkę. I dajemy szklaneczki w zimne miejsce, by szybko zastygła. <br />Galaretki o smaku cytrynowym i multiwitaminy trzymamy w ciepłym miejscu, by nie stężały. Gdy galaretka o smaku truskawkowym zastygnie rozlewamy do szklaneczek kolejną warstwę galaretki, tym razem o smaku multiwitamina. Ponownie dajemy do zastygnięcia. <br />Na samym końcu, gdy galaretka o smaku multiwitamina będzie miała zwięzłą strukturę, rozlewamy galaretkę o smaku cytrynowy.<br />Gdy deser będzie już gotowy, tzn. trzecia galaretka stężenie, dekorujemy bitą śmietaną na wierzchu.<br />Smacznego :)<br /><br />Magdalena, <br />magda-17_17@o2.plmagi19https://www.blogger.com/profile/05433116658850273633noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5183970344158683036.post-53888493666281908912013-08-20T13:01:15.480+02:002013-08-20T13:01:15.480+02:00Polecam przepis na moje..."Mrożone cukierki c...Polecam przepis na moje..."Mrożone cukierki cappuccino"<br /><br />*50 gramów masła<br />* 100 gramów mleka w proszku <br />* 1 tabliczka białej czekolady<br />* 2 łyżki cukru<br />* LA MATTINA KAWA 2 W 1 (2 opakowania)<br /><br />Masło i cukier podgrzewam w garnuszku, aż cukier się roztopi, dodaję białą czekoladę i zdejmuję z palnika, studzę. Dodaję kawę i mleko w proszku, mieszam. Przekładam do szprycy i wyciskam małe cukierki na papier do pieczenia. Wstawiam do zamrażarnika na kilka godzin. Życzę smacznego!<br /><br />patrycja<br />patipati3@onet.plAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5183970344158683036.post-74824447984408768972013-08-20T12:31:14.492+02:002013-08-20T12:31:14.492+02:00MIGDAŁOWE CIASTECZKA Z GALARETKĄ
Składniki:
1 i 1...MIGDAŁOWE CIASTECZKA Z GALARETKĄ<br /><br />Składniki:<br />1 i 1/2 szklanki miękkiego masła<br />1 szklanka cukru<br />1 łyżeczka ekstraktu z wanilii<br />2 i 1/2 szklanki mąki<br />1/2 łyżeczki soli<br />1 i 1/2 szklanki zmielonych migdałów<br />1 szklanka(objętość) galaretki multiwitamina Gellwe<br /><br />Przygotowanie:<br />W dużej misce, miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać wanilię. Połączyć ze sobą mąkę i sól, stopniowo dodawać do zmiksowanej mieszaniny i całość dobrze wymieszać. Wymieszać z migdałami. Przechowywać w lodówce przez 2 godziny lub do czasu aż ciasto osiągnie konsystencję, którą będzie się łatwo wyrabiało.<br />Na powierzchni lekko posypanej mąką, rozwałkować połowę ciasta do 0,5 cm grubości. Wyciąć 5 centymetrowe(średnica) kółka- najlepiej przy użyciu foremki do wykrawania ciastek. To samo zrobić z pozostałym ciastem, ale dodatkowo w tej połowie ciasta w każdym kółku na środku wyciąć mniejsze kółeczko.<br />Umieścić 2 cm od siebie na nienasmarowanym papierze do pieczenia. Piec w temperaturze 350 ° C przez 10-12 minut, aż krawędzie staną się lekko rumiane. Przełożyć na półeczkę/suszarkę drucianą do ostygnięcia.<br />Rozprowadzić 1/2 łyżeczki galaretki na ciasteczkach bez wycięcia, ciasteczka z wycięciem ułożyć nad galaretką tak by trochę pośrodku(w tym wyciętym środku) wyszło na wierzch.<br /><br />23.lola.92@gmail.comOlkahttps://www.blogger.com/profile/09310075238815785598noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5183970344158683036.post-82632990683240958722013-08-20T11:17:59.151+02:002013-08-20T11:17:59.151+02:00Witam ciepło,
Można dodać wiecej niż jedną propoz...Witam ciepło, <br />Można dodać wiecej niż jedną propozycje :)Anyzkowohttps://www.blogger.com/profile/01958039515859534229noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5183970344158683036.post-60179875660801259632013-08-19T21:49:23.896+02:002013-08-19T21:49:23.896+02:00ciasteczka z bezą cappucino : składniki : 200g mąk...ciasteczka z bezą cappucino : składniki : 200g mąki, 150g masła, 1 łyżka śmietany 1 żółtko. beza : 2 białka, 100g cukru pudru gellwe, 1 opakowanie cukru waniliowego gellwe, 2 łyżki cappucino, . Przygotowanie : Wszytskie składniki na ciasto szybko zagniec. uformuj kulę, owiń w folie aluminiową i wstaw do lodówki na 2 godziny. Białka ubij na sztywno i dodawaj partiami cukier puder aż masa stanie się lsiąca. Na końcu wsyp cukier waniliowy i cappuccino. Zmiksuj wszystko dokładnie. Następnie cienko rozwałkuj ciasto i wytnij wzorki. Posmaruj ciastka pianą. Ciastka wstaw do piekarnika na 15-20 minut. bartosztargowicz1@wp.plAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5183970344158683036.post-190631939943734952013-08-19T21:48:07.872+02:002013-08-19T21:48:07.872+02:00Mój przebój letnich przyjęć to nie za słodka, za t...Mój przebój letnich przyjęć to nie za słodka, za to bardzo lekka i owocowa TARTA BUDYNIOWO-JABŁKOWA. A robię ją tak:<br /><br />Przygotowuję składniki:<br /><br />Na ciasto:<br /><br />170g mąki pszennej<br />125g margaryny lub masła<br />1 łyżka cukru pudru<br />0,5 łyżeczki proszku do pieczenia<br />1 żółtko<br />1 łyżka kwaśnej śmietany<br /><br />Wypełnienie tarty:<br /><br />Budyń śmietankowy Gellwe<br />1/2l mleka<br />2-3 łyżki cukru<br /><br />3 niewielkie jabłka<br />Sok z cytryny<br /><br /><br />Mąkę z proszkiem i cukrem pudrem przesiewam na stolnicę.<br />Dodaję żółtko, margarynę i śmietanę. Wszystko zagniatam i wyrabiam ciasto. W razie potrzeby dodaję jeszcze mąki. Odstawiam do lodówki na 1/2h.<br /><br />Przygotowuję budyń śmietankowy Gellwe wg. przepisu na opakowaniu.<br />Jabłka obram i kroję na cząstki, po czym skraplam sokiem z cytryny<br /><br />Formę smaruję tłuszczem. Schłodzone ciasto rozwałkowuję między dwoma kawałkami folii spożywczej, wykładam nim formę i nakłuwam widelcem.<br /><br />Piekarnik rozgrzewam do 190', władam ciasto i piekę 10 minut. Wyciągam, na podpieczonym spodzie rozsmarowuję budyń i układam jabłka.<br /><br />Władam ponownie do piekarnika i zapiekam ok. 30 minut.<br /><br />Wyborne!<br /><br />katska7@wp.plAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5183970344158683036.post-5956670547331079782013-08-19T21:07:11.783+02:002013-08-19T21:07:11.783+02:00Szybkie, proste, smaczne i pożywne śniadanie:
Musl...Szybkie, proste, smaczne i pożywne śniadanie:<br />Musli fitella bananowe, jogurt naturalny i 1 banan pokrojony w plastry grubości ok. 2 cm.<br /><br />Pozdrawiam i smacznego! :)<br /><br />martyna-michalska@wp.plAnonymousnoreply@blogger.com