sobota, 7 grudnia 2019

Serowe kluseczki zapiekane w sosie pomidorowym z kiełbaskami

Serowe kluseczki zapiekane 
w sosie pomidorowym z kiełbaskami 

Mój autorski przepis, który doskonale sprawdza się na imprezach, rodzinnych spotkaniach, tak naprawdę w każdej sytuacji. Przygotowanie jest banalnie proste i nie wymaga wiele zaangażowania z naszej strony. Zimową porą ciężko o grilla więc chciałam zrobić coś, co przywróci wspomnienia cieplejszych dni, w które tak uwielbiamy grillować. Danie można podać na jednej, dużej patelni tak aby każdy mógł nabrać sobie odpowiednią porcję i delektować się nią w wybornym towarzystwie!

Składniki kluseczki :
  • 250g ugotowanych ziemniaków,
  • 100g białego sera,
  • 1 jajko L,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 3-4 łyżki mąki pszennej,
  • sól.
Przygotowanie kluseczek :

Ziemniaki i ser  przeciśnij przez praskę. Dodaj jajko oraz wsyp mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dodaj sól. Połącz ze sobą składniki. Z ciasta uformuj niewielkie wałeczki. 

W garnku ugotuj wodę. Wsyp sól. Gotuj kluseczki do wypłynięcia na wierz. Odcedź.

Składniki :
Przygotowanie :
Kiełbaski pokrój na mniejsze kawałki. Podsmaż na suchej patelni co jakiś czas mieszając. Ściągnij z ognia.

Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Podsmaż pokrojony czosnek i cebulę. Dodaj pokrojoną paprykę. Wsyp groszek i liście szpinaku. Smaż chwilę co jakiś czas mieszając. Wlej pasattę pomidorową i dodaj wcześniej przygotowane kiełbaski. Duś parę minut. 

Do sosu pomidorowego wsyp kluseczki. Wymieszaj. Całość posyp startą mozzarellą. Danie włóż do piekarnika na grzanego do temperatury 200 stopni i piecz przez 6-8 minut.

 Możesz przykryć patelnię i dusić aż ser się rozpuści.


A która z kiełbas podbije Twoją kuchnię? Klasyczna śląska, a może ta z piersi z kurczaka lub szynki? 
Podejmij wyzwanie i przekonaj się sam! Inspiracji szukaj na https://morliny.pl.

Przepis bierze udział w akcji :


Kiełbasy Morlińskie sprawdzą się w kuchni




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print