Kokosowo-kawowe ciasto
Składniki biszkopt jasny :
- 8 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka
ubij na sztywną pianę. Wsyp partiami cukier nie przerywając miksowania.
Pojedynczo dodawaj żółtka. wsyp mąkę przesianą z proszkiem
do pieczenia i połącz składniki. Dodaj olej. Ciasto przelej do formy wyłożonej
papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku do temp 180 stopni przez 20 minut.
Składniki biszkopt ciemny:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
Białka ubij na sztywną pianę. Wsyp partiami cukier nie przerywając miksowania. Pojedynczo dodawaj żółtka. wsyp mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, kakao i kawą .Połącz składniki. Dodaj olej. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku do temp 180 stopni przez 20 minut.
Składniki masa :
- 500ml śmietanki 30%,
- 200 serka mascarpone,
- 1 szklanka wiórek kokosowych,
- 1/2 szklanki cukru pudru.
Składniki dodatkowe :
- 3 łyżki wiórek kokosowych,
- 50g roztopionej czekolady,
- 50ml mocnej kawy.
Jasny biszkopt przetnij
ciasto na dwie części. Pierwszą posmaruj masą śmietanową i połóż biszkopt ciemny. Nasącz biszkopt kawą.Rozsmaruj drugą porcję masy kokosowej i połóż drugą część biszkoptu jasnego. Delikatnie ugnieć.Pozostałą masę śmietankową rozsmaruj na górze ciasta. Ciasto polej roztopioną czekoladą rysując wzorki. Całość włóż do lodówki na 2
godziny.