Strony

czwartek, 26 listopada 2015

Szarlotka na cieście krucho-drożdżowym

Szarlotka na cieście krucho-drożdżowym 


Składniki : ( blaszka 28 cm x 35 cm )

  • 1,5 kg - 2 kg jabłek,
  • cynamon,
  • cukier ewentualnie do jabłek,
  • 500g mąki tortowej pszennej,
  • 250g masła, ( zimne )
  • 4 żółtka,
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany, ( temperatura pokojowa ) 
  • 4-5 łyżek cukru,
  • 25g świeżych drożdży,
  • cukier puder.
Przygotowanie :

Jabłka obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do garnka i duś parę minut aż będą miękkie. Do miseczki przełóż śmietanę. Dodaj drożdże i mieszaj aż całkowicie się rozpuszczą. Do dużej miski wysp mąkę, cukier, pokrojone masło oraz żółtka. Wlej śmietanę z drożdżami i wyrób ciasto. Podziel ciasto na dwie części. Pierwszą cześć rozwałkuj na wielkość blaszki. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyłóż jabłka. Drugą cześć ciasta rozwałkuj i przykryj nią ciasto. Nakuj widelcem górę. Szarlotkę włóż do nagrzanego piekarnika 180 stopni. Piecz przez 50-60 minut. Gorące ciasto posyp cukrem pudrem. 




poniedziałek, 23 listopada 2015

Ciasteczka koperty z powidłami

Ciasteczka koperty z powidłami 


Składniki :
  • 4 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka jasnego piwa,
  • 2-3 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 400g zimnego masła,
  • powidła lub marmolada.
 Przygotowanie :

Na stolnicę wysyp mąkę i cukier waniliowy. Dodaj pokrojone masło. Całość nożem siekaj dolewając piwo. Szybko wyrób elastyczne ciasto.  Zawiń ciasto w folię i włóż do lodówki na 40-50 minut. Na blacie wysyp niewielką ilość mąki i rozwałkuj ciasto. Wytnij niewielkie kwadraty. Na środku ułóż powidła ( lub marmoladę ). Po przekątnej zlep ze sobą końce twaorząc koperty. Ciasteczka ułóż obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przez 15-18 minut w temperaturze 180 stopni.  

 

czwartek, 19 listopada 2015

Szaszłyki z fileta i polędwicy wieprzowej

Szaszłyki z fileta i polędwicy wieprzowej 


Składniki :
  • 2 pojedyncze filety z kurczaka,
  • 300g polędwicy wieprzowej,
  • 3-4 łyżki oleju,
  • czosnek niedźwiedzi,
  • sól,
  • pieprz,
  • tymianek,
  • pomidorki koktajlowe,
  • cukinia,
  • czerwona papryka,
  • cebula
Przygotowanie :

Do miski wlej olej. Wsyp przyprawy i wymieszaj składniki. Mięso pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do miski. Dokładnie połącz składniki. Włóż do lodówki na 2-3 godziny. Warzywa pokrój na mniejsze kawałki. Na patyczek do szaszłyków nabijaj mięso na przemian z warzywami.  Smaż na grillowej patelni. 

sobota, 14 listopada 2015

Rogaliki 3 składnikowe

Rogaliki 3 składnikowe


Składniki :
  • 250g masła ( lub margaryny ),
  • 3 szklanki mąki,
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany,
  • do nadzienia : krem czekoladowy lub marmolada.

Przygotowanie :

Na stolnicę wysyp mąkę. Dodaj pokrojone masło i wlej śmietanę. Szybko wyrób ciasto. Zawiń w folię i włóż do lodówki na 1 godzinę. Ciasto rozwałkuj na stolnicy posypanej mąkę. Wytnij trójkąty i posmaruj nadzieniem. Rogaliki włóż do nagrzanego piekarnika na 12-15 minut w temperaturze 180 stopni.

niedziela, 8 listopada 2015

ABC GOTOWANIA Mariety Mareckiej

ABC GOTOWANIA Mariety Mareckiej


Dzięki wydawnictwu EGMONT zrecenzuję Wam kolejną książkę.
Jest nią ABC GOTOWANIA Mariety Mareckiej. Pani chyba nikomu nie trzeba przedstawiać (a abonentom NC+ już w szczególności) jednak gdyby ktoś nie kojarzył to już spieszę z wyjaśnieniami.
Marieta to autorka bloga w kuchnibezdubli.pl , felietonistka kilku gazet i portali oraz gospodyni/prowadząca programu ABC gotowania na kanale Kuchnia+. Teraz mamy już czwarty sezon, co najlepiej świadczy o popularności i jakości programu (sama jestem fanką!). W swoim programie prezentuje proste przepisy zachęcając do gotowania. Teraz, jeśli ktoś nie znał naszej autorki to ma sprawę objaśnioną – przejdźmy do samej książki bo tam jest jeszcze lepiej!
Książka .. W zasadzie to nie jest książka, to zbyt małe słowo na takie opasłe tomiszcze jakie dostajemy w swoje spragnione nowych przepisów rączki. 350 stron przepisów jak i garść porad takich podstawowych, które każdy powinien lub już niedługo pozna. Całość zamknięta w potężnej, twardej oprawie. Wydana na wysokiej jakości papierze – nie ma się absolutnie do czego przyczepić.
Książka podzielona jest na rozdziały:
Podstawy   – od czego warto zacząć
Zaczynamy dzień – śniadania
Małe znaczy dużo – przekąski przystawki, małe i większe dania
Jeden gar dużo jedzenia – ulubione zupy Polaków
Obiad – tu nie ma czego objaśniać ;)
Kropka nad „i” – rzeczy, dzięki którym dania stają się kompletne
Słodkie cuda – propozycje na niedzielne popołudnia
Dodatek – proste i drobne przepisy ułatwiające egzystowanie w kuchni

Jak widać całość jest fajnie przemyślana i prezentuje się naprawdę wspaniale.
Wspominałam, że do każdego przepisu mamy śliczne zdjęcia? Nie? To już nadrabiam – zdjęcia są! I to jakie! Ślinotok gwarantowany.
Warto wspomnieć, że przepisy są przedstawione w bardzo przystępny sposób i na pewno każdy sobie z nimi poradzi. Dodatkowo – co również jest MEGA ważne – oprócz dużych zdjęć gotowego dania mamy również zdjęcia krok po kroku z dokładnym opisem co gdzie, jak i kiedy. Bardzo przydatna rzecz – przyznajcie sami ile razy zastanawialiście się jak coś zrobić, w przepisie brzmi prosto, ale wykonać to już inna sprawa. A tutaj proszę – nie wiesz? Popatrz na zdjęcia i po sprawie.
Dzisiaj gotowanie jest modne. Książek jest od zatrzęsienia – wchodząc do księgarni ciężko się tak naprawdę na coś zdecydować. Jeśli jednak zobaczycie ABC GOTOWANIA nie zastanawiajcie się ani chwili. Nie pożałujecie wydanych pieniędzy. Nie ważne czy gotujecie od lat czy stawiacie swoje pierwsze kroki – ta książka jest dla każdego. Zresztą najlepszym dowodem jest fakt, że mój mąż z niej korzysta J
Gdyby był znak jakości od Anyżkowa zdecydowanie bym go przyznała! Ale nie ma, to nie pozostaje mi nic innego jak tylko gorąco zachęcić do kupienia sobie, czy też zażyczenia na jakąś okazję tej książki. Gwarantuję, że zakochacie się w niej jak ja Oczywiście zachęcam również do oglądania programu w kuchni + bo po prostu Warto ! 




sobota, 7 listopada 2015

MOJE WYPIEKI – Wielki powrót.

MOJE WYPIEKI – Wielki powrót.


Dzięki uprzejmości wydawnictwa EGMONT w moje ręce trafiła książka
MOJE WYPIEKI – Wielki powrót. Jest to wznowienie pierwszej, bardzo popularnej edycji jednej z najbardziej znanych a na pewno najmłodszych słodkich blogerek.
Nowe, rozszerzone i poprawione wydanie a w nim wybór najpopularniejszych przepisów z bloga oraz dziesięć zupełnie nowych.
Dorota Świątkowska to autorka najsłodszego i najbardziej rozpoznawalnego bloga dotyczącego wypieków. Mama dwójki dzieci, entuzjastka literatury kulinarnej-
uzależniona od pieczenia.
Książka wygląda bajecznie a zarazem porządnie. Twarda oprawa, na pewno nam się nic nie pozagina. Wysokiej jakości papier + wstążka-zakładka. W środku znajdziemy prawie 100 przepisów! Każdy naprawdę wyjątkowy i godny polecenia z krótką adnotacją. Każdy przepis posiada również zdjęcie-ale jakie! Na sam widok cieknie mi ślinka i mam ochotę biec do sklepu po składniki by jak najszybciej zacząć pichcić i spróbować tych pyszności. Nie byłabym sobą gdybym oczywiście nie spróbowała wykonać któregoś przepisu (tu wstaw jakiś) – wyszedł bezbłędnie! Jestem zachwycona. To pokazuje, że jeśli chodzi o część merytoryczną wszystko jest w jak najlepszym porządku. Co to oznacza?
Dostajemy książkę, która jest pięknie wydana, z bogatą zawartością i posłuży nam na pewno przez lata. Czego można więcej chcieć od książki kulinarnej? Niczego – jest to produkt w 100% pełnowartościowy. W takim razie tym, którzy jeszcze jej nie posiadają nie pozostaje nic innego jak wybrać się dziarskim krokiem do księgarni czy też zamówić online.
Polecam – nie każdą książkę warto kupić ale tą na pewno. Nie zawiedziecie się – gwarantuję!






Ciasto malinowa pianka

Ciasto malinowa pianka 


Składniki biszkopt : ( 30cm x 24 cm)
  • 7 jajek L,
  • 1 kopiasta szklanka mąki,
  • 1/4 szklanka mąki ziemniaczanej,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
 
Przygotowanie biszkoptu :

 Białka ubij na sztywną pianę. Partiami wsyp cukier nie przerywając miksowania. Pojedynczo dodawaj żółtka. Na koniec wsyp przesianą mąkę pszenną,  ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Delikatnie połącz składniki. Ciasto wlej do wyłożonej formy papierem do pieczenia. Piecz 30 - 35 minut w temperaturze 180 stopni.  


Składniki ser :
  • 700g serka  waniliowego homogenizowanego (w temperaturze pokojowej),
  • 3 łyżki żelatyny,
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej,
  • 300gmalin ( użyłam mrożonych ).
Przygotowanie cista :

Żelatynę rozpuść w 1/4 szklanki wody, ostudź. Maliny zmiksuj i przetrzyj przez sito. Połącz z serem.  Lekkim strumieniem wlej żelatynę do serka, cały czas miksując. Biszkopt przekrój na pół.  Ser przelej do formy z wcześniej przygotowanym biszkoptem na dnie blaszki. ( Zostaw 3-4 łyżki masy serowej na górę biszkoptu). Ułóż górną część biszkoptu na masie serowo-malinowej. Górę posmaruj resztą masy.
 
Składniki dodatkowe :
  •  brzoskwinie z puszki,
  • galaretka cytrynowa.

Przygotowanie ciasta :

Galaretkę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstaw.  Brzoskwinie pokrój na mniejsze kawałki. Ułóż na górze ciasta i zalej tężejącą galaretką.  Całość włóż  do lodówki na 2-3 godziny.
 
 


 

piątek, 6 listopada 2015

Zakręcone bułeczki z salami i żółtym serem

Zakręcone bułeczki z salami i żółtym serem 


Składniki : 

  • 1 szklanka ciepłej wody,
  •  10g suszonych drożdży, 
  • 1/3 szklanki oleju, 
  • 1 łyżeczka soli, 
  • 1 jajko, 
  • 3 1/2  szklanki mąki,
  • salami w plastrach,
  • ser żółty w plasterkach.


Przygotowanie :

Do miski wsyp mąkę , suche drożdże i sól, wymieszaj. Dodaj ciepłą wodę, olej i jajko, połącz dokładnie składniki. Wysyp ciasto na stolnicę i dokładnie wyrób ciasto. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na 30 minut.  Podziel ciasto na części, rozwałkuj na prostokąt. Ułóż salami i ser żółty. Ciasto zwiń w roladę i potnij nożem na mniejsze kawałki. Włóż do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.