czwartek, 6 marca 2014

Makaron z kremowym sosem pieczarkowym i kurczakiem

Makaron z kremowym sosem pieczarkowym 
i kurczakiem



Składniki :
  • makaron rurki,
  • 2 pojedyncze filety z kurczaka,
  • 400g pieczarek,
  •  cebula,
  •  bulion warzywny, 
  • 130g serka topionego śmietankowego, 
  • 2 łyżki śmietany 30%, 
  • sól,
  •  pieprz, 
  • świeży tymianek, 
  • 1 łyżka masła,
  • ser parmezan do posypania.
 Przygotowanie :

Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Mięso pokrój na mniejsze kawałki. Oprósz solą i pieprzem. Podsmaż na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju. Ściągnij mięso z patelni wrzuć pokrojone pieczarki i cebulę. Smaż  co jakiś czas mieszając. Dodaj serek topiony i wlej bulion. Połącz składniki. Dopraw solą i pieprzem. Wlej śmietanę i wrzuć tymianek. Do sosu dodaj wcześniej podsmażonego kurczaka i wymieszaj wszystko razem. Na talerze wyłóż porcję makaronu i polej pieczarkowym sosem. Całość posyp parmezanem. 



 

10 komentarzy:

  1. Pysznie :) Makaron w roli głównej- to lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie był wczoraj też makaron penne tylko , że ze szpinakiem , fetą i czosnkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bulion warzywny do czego mam dodać? Jaka śmietana?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie ,

      użyłam śmietany 30% ale może by dowolna. Bulion należy dodać do podsmażonych pieczarek wraz z serkiem topionym.

      Smacznego !

      Usuń
    2. A ile tego bulionu wlać mniej więcej?

      Usuń
  4. Ale pyszności. Chyba to zrobię.. Lubię pieczarki w sosie śmietankowym :)
    Będę częściej zaglądać na jedzonko :D
    Zapraszam do mnie
    czekamynacud.blog.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda naprawdę smakowicie :) Jedyne co bym zmieniła to makaron z jasnego na ciemny, a tak to zjem wszystko łącznie z tym szczypiorkiem :P Dla mnie połączenie makaronu i kurczaka to strzał w dziesiątkę.

    OdpowiedzUsuń

Print